Gemeente Ede

nummer 13 / Ede, 20 januari 2004

Meer nadruk op preventie en samenwerking bij vrouwenopvang

Sinds 1998 biedt Ede opvang aan vrouwen in de regio, die door huiselijk geweld hun woning moeten verlaten. Het rijk heeft Ede hiertoe aangewezen. Na vijf jaar ervaring is het tijd om de balans op te maken. Duidelijk is dat preventie en samenwerking meer aandacht moeten krijgen.

De gemeente Ede is verantwoordelijk voor de tijdelijke opvang van mishandelde of met mishandeling bedreigde vrouwen en hun eventuele kinderen uit Barneveld, Ede, Renswoude, Rhenen, Scherpenzeel en Wageningen. Ede ontvangt hiervoor van het ministerie van VWS een uitkering. Het grootste deel van deze uitkering (ongeveer EUR 600.000) gaat als subsidie naar Hera, een instelling voor vrouwenopvang. Hera besteedt dit geld aan opvang in blijf-van-mijn-lijfhuizen in Oosterbeek en Apeldoorn, begeleid wonen in twee woningen in Ede, woonbegeleiding in de eigen woning van het gezin, de Infowinkel, telefonisch hulp en het intensiveren van samenwerking met andere instellingen.

De regiogemeenten willen dat Hera in 2004 meer doet aan preventie en het voorkomen van terugval door het geven van meer nazorg. Door het meer en beter begeleiden van vrouwen die nog thuis wonen moet voorkomen worden dat zij in de opvang terechtkomen.

Capaciteit
De opvangcapaciteit voor vrouwen (en hun kinderen) lijkt namelijk volstrekt onvoldoende. Mocht opvang toch noodzakelijk zijn, dan wil Ede dit dicht bij huis kunnen realiseren. Zodat dit zoveel mogelijk in de eigen omgeving kan gebeuren. Voor de betrokken kinderen werkt dit minder verstorend, zij kunnen bijvoorbeeld naar dezelfde school blijven gaan.

De preventiemedewerkers van Hera moeten nog meer gaan samenwerken met onder meer huisartsen, consultatiebureaus, maatschappelijk werkers, wijkagenten en buurtbeheerders. Verschillende instellingen in Ede hebben een advies- en informatiefunctie. Mogelijk kunnen taken gebundeld worden.

Verder heeft de gemeente Ede in een contract met Hera opgenomen dat zij eind 2004 een goed registratiesysteem moet hebben. Zodat duidelijk wordt wat de behoefte aan opvang is en welk gebruik er van wordt gemaakt.

Subsidie
Ede gaf tot nu toe ook subsidie aan de stichting hulpverlening seksueel misbruik Wageningen. Vanaf 2005 wordt deze subsidie stopgezet omdat er voldoende alternatieve hulporganisaties zijn. Hera beschikt bijvoorbeeld over 24 uur telefonisch hulpdienst.

Het huurcontract voor de Informatiewinkel/kantoor aan de Telefoonweg loopt medio 2005 af en wordt dan niet meer verlengd. Geconstateerd is dat de aanwezigheid van preventiemedewerkers tijdens de openingstijden van de winkel te weinig rendement oplevert. Samen met de regiogemeenten wordt naar een andere huisvesting gezocht, het liefst bij andere instellingen in de zorgketen.