Provincie Utrecht

Persbericht

Statenwerkplan legt plannen en afspraken over werkwijze PS vast

20-1-2004
Provinciale Staten van Utrecht (PS) hebben in de vergadering van 19 januari 2004 hun eigen statenwerkplan vastgesteld. Daarin staat het uitgewerkte beleid voor de komende Statenperiode 2004-2007 voor wat betreft de kaderstellende, controlerende en volksvertegenwoordigende rollen van het provinciaal bestuur. Het plan is geen doublure van het tussen de coalitiepartijen (CDA, PvdA en VVD) vastgelegde coalitieakkoord, maar beschrijft de politiek-bestuurlijke 'proceskant' en legt daarover concrete plannen en afspraken vast.

Na de invoering van het dualisme is een strikt onderscheid aangebracht tussen de rollen van Gedeputeerde Staten (GS) en Provinciale Staten (PS).
Rein Bijkerk, plaatsvervangend voorzitter van de Staten en voorzitter van de 'schrijfgroep' van het statenwerkplan legt uit wat de functie van het plan is. "De wetgevende rol van PS is een sturende rol op hoofdlijnen en GS geeft in de dagelijkse praktijk gestalte aan de uitvoering van het beleid. Het Statenwerkplan is een concrete uitwerking hoe er voor de periode 2004-2007 op hoofdlijnen gestuurd moet worden op de verschillende beleidsterreinen. Het is geen inhoudelijk programma, maar een soort spoorboekje en geeft alleen aan hoe en met welke instrumenten de politieke doelen kunnen worden bereikt. Provinciale Staten willen het dualisme vorm geven onder meer door het verkleinen van de kloof tussen de burger en het bestuur. In het werkplan is aangegeven hoe die rol verkleind kan worden. We willen de burgers directer betrekken bij onze rol als volksvertegenwoordiger door meer interactieve processen te initiëren en door hen te informeren over onze daden. We kunnen bijvoorbeeld meer mensen het woord laten voeren in vergaderingen van commissies en het gebruik van internet optimaliseren. Ook werkbezoeken, hoorzittingen, informatiebijeenkomsten kunnen de betrokkenheid van de burger vergroten.
Als Staten gaan we ook meer aan mediabemiddeling gaan doen: we willen de pers eerder waarschuwen dat er iets interessants staat te gebeuren. Als zij het eerder weten en erover berichten, komt dat de informatie aan de burger alleen maar ten goede".

Uitwerking van drie hoofdrollen
Het Statenwerkplan geeft helderheid over de drie hoofdrollen van PS (het stellen van kaders, de rol als volksvertegenwoordiger en de controlerende rol). Om die rollen waar te kunnen maken zetten de Staten bepaalde instrumenten in die in het plan benoemd worden. Bij elk van de hoofdrollen horen bepaalde instrumenten en sommige instrumenten kunnen ook ingezet worden voor meer dan één hoofdrol.

Voor de invulling van de kaderstellende rol willen PS tijdig - dus al in het beginstadium - kunnen meedenken en meesturen in toekomstige ontwikkelingen. Als instrumenten kunnen zij bijvoorbeeld inzetten het organiseren van hoorzittingen, toekomstdebatten in de regio of werkconferenties. Zij kunnen ook brainstormsessies met ambtelijke diensten of het maatschappelijke middenveld houden.

Om gestalte te geven aan de volksvertegenwoordigende rol willen de Staten onder meer vaker op werkbezoek gaan, regelmatig hoorzittingen organiseren en vergaderingen op locatie houden en verantwoording op locatie afleggen over genomen besluiten. PS willen ook meer in discussie met de inwoners van de provincie door bijvoorbeeld politieke cafés te houden en door de communicatie te intensiveren.

In het werkplan is een aantal wensen opgenomen om alles beter te kunnen controleren. De Staten willen dat bij de start van een beleidsproces een nulmeting wordt gedaan. Zij vinden ook dat beleidsnota's in ieder geval duidelijk en concreet moeten zijn en antwoord moeten geven op drie standaardvragen: wat willen ze bereiken, wat moet daarvoor gedaan worden en wat gaat het kosten? Als belangrijk controle-instrument gaan PS een rekenkamer instellen. Zij willen ook beter onderzoeken hoe andere provincies werken.

Agendering
De Staten willen op tijd informatie krijgen over termijnen waarop belangrijke onderwerpen in behandeling komen. Daartoe is in het werkplan een termijnagenda opgenomen. Deze agenda loopt over de langere termijn en wordt jaarlijks vastgesteld in het meerjarige Statenwerkplan. Bronnen voor de lange termijnagenda zijn het coalitieakkoord en het werkprogramma van Gedeputeerde Staten. Natuurlijk kunnen PS ook zelf initiatieven nemen om bepaalde beleidsterreinen aan de orde te stellen. Ook deze zijn of worden in de agenda opgenomen.

Meer informatie: Frank Santman, telefoon 030-2582522 of Frank.Santman@provincie-utrecht.nl