Socialistische Partij

Provincie heeft maling aan asbest

In december 2003 heeft de SP vragen gesteld over het asbestbeleid in de provincie. Uit de antwoorden op die vragen (zie elders pagina) blijkt dat de provincie geen enkele taak voor zich ziet weggelegd. Daar moet het ministerie van VROM en de gemeenten zich maar mee bezig houden. De SP vindt dat onverantwoord aangezien er nog steeds heel wat asbest zogenaamd spoorloos in het milieu verdwijnt. Kortom, het asbest is een probleem dat ook het provinciebestuur aangaat.

Eind 2003 was er een brand in Castricum in een gebouw met asbest. De dienstdoende brandweer oordeelde dat het gevaar voor de volksgezondheid niet wezenlijk was. Onbekend is waarop men dat baseert. Immers er bestaat geen inventaris van asbestgebouwen in de provincie. Dat betekent dat de milieudienst eigenlijk altijd te laat in actie komt, namelijk als de deeltjes zich al voor een deel hebben verspreid. Oftewel het beleid is te karakteriseren als Leve de Greep! De SP vindt dat onverstandig en zou daarom graag zien dat de provincie helpt een inventarisatie te maken van asbestgevaarlijke gebouwen.

De provincie Noord-Holland is wat haar asbestbeleid betreft vergeleken met andere provincies werkelijk bepaald laks. Andere provincie ondersteunen het WLTO (land- en tuinbouworganisatie) bij projecten met betrekking tot het verwijderen van asbest. Noord-Holland doet dat niet, verwijst voor asbestbeleid alleen maar door naar andere overheden. Alsof de veiligheid in deze, dat is de volksgezondheid, niet ook een taak is van het Noord-Hollandse provinciebestuur. De SP vindt dat de provincie een veel actiever rol in dezen moet gaan spelen. Om kort te gaan, de SP heeft vervolgvragen gesteld. Over een maand is duidelijk of de provincie de raad van de SP ter harte neemt.