Partij van de Arbeid


Den Haag, 20 januari 2004


Vragen van het lid Kalsbeek aan de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties


1. Wat zijn de wettelijke bevoegdheden van de AIVD t.a.v. onderzoek naar politici ?


2. Bestaat er een beleidslijn bij de AIVD of de politie voor het doen van onderzoek naar omstandigheden waardoor de integriteit of het functioneren van politici belemmerd kunnen worden? Zo ja, wat is de inhoud van die beleidslijn? Zo nee, welke criteria worden dan wel gehanteerd bij het vaststellen van de noodzaak voor het doen van onderzoek? Wordt er overwogen om een dergelijke beleidslijn te maken?


3. Hoe en door wie wordt informatie ten behoeve van bovenstaande onderzoeken vergaard? Voedt de politie per definitie de AIVD met dergelijke informatie? Aan de hand van welke criteria bepaalt de AIVD of bepaalde informatie in welke vorm dan ook wordt bewaard? Wanneer kan informatie die bij de AIVD bekend is, worden gebruikt?


4. Hoe wordt voorkomen dat op basis van willekeurige criteria AIVD-onderzoeken worden gedaan? In hoeverre kan de AIVD zelf invulling geven aan het criterium "gevaar (...) voor de democratische rechtsorde, dan wel (...) de veiligheid of andere gewichtige belangen van de staat"? (Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten 2002)


5. Is er informatie over de heer Oudkerk in de publiciteit gekomen die gebaseerd is op vertrouwelijke gegevens afkomstig van de AIVD of de politie? Zo ja, hoe beoordeelt u deze gang van zaken? Is hier of moet hier sprake zijn geweest van het schenden van een ambtsgeheid? Zo niet, op welke andere wijze kan de informatie over de heer Oudkerk dan naar buiten zijn gekomen? Bent u voornemens om een en ander nader te onderzoeken?


6. Wat is de beleidslijn van de AIVD over het geven van informatie over bepaalde personen en/of onderzoeken aan de pers? Waarom leek aanvankelijk de beleidslijn te zijn dat daarover geen mededelingen worden gedaan en gebeurde dat enkele dagen later toch?


N.a.v. berichten o.a. in de Volkskrant van 17-1 en 19-1 jl en Trouw van 19-1 jl.


---

Tweede Kamer der Staten-Generaal

www.tweedekamer.nl