Gemeente Apeldoorn

Voorstel B en W aan raad: Apeldoorn handhaaft kwaliteit inburgering

Het college van B en W van Apeldoorn weigert te tornen aan de kwaliteit van de inburgeringsprogramma's. Ondanks forse rijksbezuinigingen stelt het college de raad voor om in 2004 voorshands 190 programma's aan te bieden aan nieuwkomers. Op basis van de rijksbijdrage kunnen slechts 118 nieuwkomers deelnemen aan de programma's. Dit houdt in dat de gemeente, 'eigen' geld in de inburgering gaat steken en dat er een beroep gedaan wordt op het compensatiefonds van het rijk. Burgemeester en wethouders van Apeldoorn vinden dat er sprake is van een recht op inburgering; alle nieuwkomers moeten mee kunnen doen aan een inburgeringsprogramma. Naast de inzet van autonome middelen heeft het college met de aanbieders van de programma's Wisselwerk en ROC Aventus overeenstemming bereikt over een verlaging van de kosten. Om verdere kosten te besparen staakt het college ook de initiatieven om te komen tot één loket voor inburgering.

Op grond van de Wet Inburgering stelt de gemeente jaarlijks een uitvoeringsplan voor de inburgering van nieuwkomers op. Door de hoge kortingen op de rijksbijdrage voor 2004 ontstaat bij de gemeente een dubbel financieel probleem. Op de eerste plaats is de rijksbijdrage voor 2004 volstrekt ontoereikend. Met de bijdrage kunnen in 2004 hooguit 118 inburgeringsprogramma's worden aangeboden. De vraag naar inburgering is in Apeldoorn veel groter. Ter illustratie: in 2002 en 2003 waren er ruim 200 aanmeldingen per jaar. Om het aanbod op niveau te houden, is de gemeente gedwongen om 'eigen' geld aan te wenden om 190 programma's te kunnen aanbieden. Tweede probleem is het in voorgaande jaren ontstane tekort op de inburgering. Het Rijk zou dit tekort in 2004 compenseren maar ziet daar van af. Apeldoorn loopt hierdoor ruim zes ton mis. B en W stellen de raad voor om deze tegenvaller te betrekken bij de gemeentelijke jaarrekening over 2003.

Het behoeft geen nader betoog dat B en W van Apeldoorn buitengewoon ongelukkig zijn met de gang van zaken. Apeldoorn heeft de laatste jaren veel werk gemaakt van het thema inburgering. De resultaten zijn goed maar zorgen er wel voor dat de gemeente met een groot ongedekt tekort blijft zitten. Het college heeft het kabinet vorig najaar aangesproken op deze zaak en zal nu ook de contacten in het parlement aanwenden om alsnog een financiële compensatie af te dwingen.

Voor het laatst bijgewerkt op: 20-jan-2004 03:40