Groen!


Groen! aanvaardt geen uitstel van Klimaatplan. Kyoto creëert jobs!

Brussel 20 januari 2004

Groen! vraagt dat de ministers Van den Bossche en Ceysens hun gekibbel stoppen en snel een begin maken met de noodzakelijke uitvoering van maatregelen die de uitstoot van broeikasgassen terugdringen. Door het voortdurende getalm vergroot men de onzekerheid bij de bedrijven. Het bedrijfsleven is klaar voor Kyoto maar wil wel dat de overheid duidelijkheid verschaft.

Groen! stapt niet mee in het verhaal van minister Ceysens dat er enkel nieuwe jobs kunnen komen door te kiezen voor economische groei ten koste van het milieu en het klimaat. De Vlaamse groenen zijn blij dat Ceysens het voorstel om meer te investeren in eco-efficiëntie steunt. Minister Sannen deed dit voorstel in het kader van de ondernemingsconferentie. Voor Groen! is een investering in duurzame ontwikkeling de weg naar meer groene jobs. Door schone lucht te kopen in het buitenland verspelen we de kans om in eigen land duizenden jobs te creëren.

In de studie "Economische impact van de Kyotodoelstellingen op de Vlaamse economie" (KUL en VITO, nov. '02) wordt besloten dat het uitvoeren van een effectief CO2-reductieprogramma een positief effect heeft van 32.000 jobs in Vlaanderen. Ook het Federaal Planbureau voorspelt een geleidelijke toename van 9.500 tot 22.000 extra jobs bij een verschuiving van de lasten op arbeid naar het energieverbruik.

Aan federaal minister Van den Bossche vraagt Groen! een evenwichtige verdeling van de inspanningen, telkens vastgelegd in percentages, tussen de federale overheid en de gewesten. De federale overheid mag hierbij haar verantwoordelijkheid niet ontwijken door lasten door te schuiven naar de gewesten. Groen! wil ook dat er structurele maatregelen genomen worden om de broeikasgassen te verminderen zoals bvb. stimuleren van energiezuinige wagens, vrachtvervoer zoveel mogelijk via spoor, kiezen voor technisch betere elektriciteitscentrales met warmtekrachtkoppeling, investeren in alternatieve energie.

Vlaams minister Ludo Sannen maakte op Vlaams niveau reeds werk van een ozon- en klimaatsplan.
Groen! verleent steun aan een verdere verfijning van het Federaal Klimaatplan, maar verzet zich tegen een vertraging of verdere uitholling.

Eloi Glorieux, Vlaams volksvertegenwoordiger
Johan Malcorps, Vlaams volksvertegenwoordiger