Actueel

Nieuwe uitspraken van de Notariskamer van het Gerechtshof te Amsterdam


Bron: Gerechtshof Amsterdam

Datum actualiteit: 20-01-2004


1. Hof Amsterdam 8 januari 2004, 461/2003 NOT, notariskamer. Afhandeling nalatenschap. De communicatie tussen notaris en klagers tijdens de afhandeling van de nalatenschap is niet optimaal verlopen. Bovendien is er een zeer geruime tijd verstreken tussen het overlijden van erflaatster en betaling van (een deel van) de successierechten. De notaris heeft er blijk van gegeven niet goed op de hoogte te zijn van de stand van zaken in de afhandeling van de nalatenschap. Het hof acht de maatregel van waarschuwing passend.

Tekst uitspraak: 'AO1880'


2. Hof Amsterdam 8 januari 2004, 545/2003 NOT, notariskamer. De notaris is bij het afwikkelen van de nalatenschap opgetreden als boedelnotaris. De boedelnotaris kan zelfstandig geen beslissingen nemen. Hij voert slechts uit wat de erfgenamen gezamenlijk en in unanimiteit beslissen over de afwikkeling van de nalatenschap. Zijn de erfgenamen het over (een onderdeel van) de afwikkeling niet eens, dan zal de verdeling haperen. Het is dan niet aan de notaris om knopen door te hakken en zijn visie aan de erfgenamen op te leggen. De notaris heeft niet die actieve, sturende en beslissende rol die klagers kennelijk van hem verwachtten. De kamer van toezicht wijst de klacht af, het hof verwerpt het beroep van klagers.

Tekst uitspraak: 'AO1882'


3. Hof Amsterdam 8 januari 2004, 547/2003 NOT, notariskamer. Ingevolge artikel 98 lid 1 Wet op het Notarisambt zijn notarissen en kandidaat-notarissen aan tuchtrechtspraak onderworpen. Hierom kan het kantoor van de kandidaat-notaris niet worden aangemerkt als degene over wie geklaagd wordt. Tegen een samenwerkingsverband gerichte klachten, die niet betrekking hebben op gedragingen van een specifieke notaris of kandidaat-notaris, zijn gericht tegen de van het samenwerkingsverband deel uitmakende notaris of kandidaat-notaris die zich namens het samenwerkingsverband tegen de klacht verweert.

Tekst uitspraak: 'AO1885'