Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
uw brief van

uw kenmerk

ons kenmerk
DN. 2003/5082
datum
20-01-2004

onderwerp
Vragen van het lid Van der Ham betreffende mogelijke natuurvernietiging op IJsland
TRC 2004/282

bijlagen

Geachte Voorzitter,

Hierbij doe ik, mede namens de minister van Buitenlandse Zaken, de antwoorden toekomen op de vragen gesteld door het lid Van der Ham (D66) over mogelijke natuurvernietiging op IJsland door de aanleg van de Karahnjakar dam.

datum
20-01-2004

kenmerk
DN. 2003/5082

bijlage

1
Bent u op de hoogte van de aanleg van de Karahnjukar-dam op IJsland?

Ja.

2
Bent u op de hoogte van de grootschalige natuurvernietiging die hiervan het gevolg is? Vindt u dat het hier om een ongewenste ontwikkeling gaat?

Het betreft een oppervlakte van 57 km2 waar de bestaande vegetatie zal onderlopen. Een Milieu Effect Rapportage is in december 2001 afgesloten. Op grond van deze MER heeft het Ministerie voor Milieu van IJsland in een gedetailleerde beschikking een aantal eisen gesteld om de negatieve milieueffecten van de dam te verminderen. In april 2002 is het betreffende wetsvoorstel het Parlement van IJsland gepasseerd. Een raadpleging van de bevolking van IJsland wijst uit dat er steun voor het project bestaat en derhalve als gewenste ontwikkeling wordt beschouwd.

3
Bent u op de hoogte van de dubieuze gang van zaken in de besluitvorming rond de dam, zoals beschreven in een artikel in The Guardian? Heeft Nederland deze zaak via diplomatieke weg aangekaart? Zo ja, wat was daarvan het resultaat? Zo neen, wat is daarvan de reden? Hebben andere landen bezwaar gemaakt?

Ik ben op de hoogte van het artikel in de Guardian. Nederland heeft deze zaak niet via diplomatieke weg aangekaart. Nederland is niet in een positie hierin te interveniëren, het betreft een binnenlandse aangelegenheid. Er zijn geen grensoverschrijdende effecten en er is geen indicatie dat enig internationaal verdrag wordt geschonden. Voor zover dezerzijds kan worden nagegaan zijn er bij de IJslandse autoriteiten geen interventies van derde landen geweest.

4
Bent u van plan om verder actie te ondernemen om de aanleg van deze dam te voorkomen?

Neen.

5
Deelt u de zorg over deze ontwikkelingen, vooral als dit geval niet op zichzelf staat? Bent u hierover in gesprek met de regering van IJsland? Zo ja, wat zijn daarvan de resultaten? Zo neen, bent u van plan het onderwerp aan te kaarten?

Er zijn mij geen andere gevallen bekend en gezien het bovenstaande is verdere actie mijnerzijds niet geboden

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman

PDF-versie van de brief

Voor downloaden van PDF-bestanden: Zie het origineel
Vragen van het lid Van der Ham betreffende mogelijke natuurvernietiging op IJsland (PDF-formaat, 30 Kb)


---