Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 januari 2004, no. 14

Collegebesluit: na vergunning bouwplan

NatLab Philips wordt gedeeltelijk monument

Als de gemeenteraad instemt, willen burgemeester en wethouders van Eindhoven de staatssecretaris van Cultuur adviseren om gedeelten van Philips Natuurkundig Laboratorium op de monumentenlijst te zetten.

De staatssecretaris had advies gevraagd naar aanleiding van het verzoek van het Cuypersgenootschap om het hele complex als monument aan te wijzen.

Het Cuypersgenootschap redeneert dat het hele complex bewaard moet blijven omdat het de voortrekkersrol van Philips op technologisch gebied laat zien. Afgezien van de cultuur-historische waarde, is er ook een architecturale reden om het complex te bewaren. Het is een werk van D. Roosenburg dat, door zijn verschillende stijlkenmerken, uniek is en zelfs van internationaal belang.

Het college van burgemeester en wethouders deelt die mening niet. Als het hele complex blijft staan, kan dit de ontwikkeling van Park Strijp, waarover de uitgangspunten contractueel zijn vastgelegd, onmogelijk maken.

B. en W. willen wel dat delen van het NatLab als monument worden aangewezen. Maar ze verbinden daar twee voorwaarden aan. In de eerste plaats vinden ze dat de aanwijzing beperkt moet blijven tot die delen die volgens het stedenbouwkundige ontwerp (al dan niet in gewijzigde vorm) behouden kunnen worden.

In de tweede plaats vragen ze staatssecretaris met de aanwijzing te wachten tot de vergunning is verleend voor het definitieve bouwplan voor het gebouwencomplex op deze locatie.

© 2004 Gemeente Eindhoven