Gemeente Eindhoven

Persbericht: 20 januari 2004, no. 16

Geld gevraagd voor realisatie nieuwe spilcentra

De gemeenteraad wordt gevraagd geld beschikbaar te stellen voor de verbouwing van twee basisscholen tot spilcentrum. Een spilcentrum is een multifunctioneel gebouw in een wijk waar jong en oud worden uitgenodigd elkaar te ontmoeten, te spelen, te integreren en te leren.

Het gaat om de verbouwing van de basisschool Kameleon tot spilcentrum De Bennekel in Gestel en de verbouwing van de basisschool Beppino Sarto tot gelijknamig spilcentrum in Stratum. Het gemeentebestuur van Eindhoven wil jaarlijks vier spilcentra realiseren; dit zijn er twee van de lijst. Met de ontwikkeling van spilcentra loopt Eindhoven in Nederland voorop.

De Bennekel
In het spilcentrum De Bennekel is straks plaats voor basisonderwijs, peuterspeelzaalwerk, kinderopvang, buitenschoolse activiteiten, jeugd
- en jongerenactiviteiten en zorg. Vooruitlopend op de toekomstige wijkvernieuwing, moet het spilcentrum een centraal ontmoetingspunt worden, waar jong en oud terecht kunnen voor onder meer sport en spel, kunst en cultuur. Sport en spel kunnen zowel binnen als buiten worden beoefend.

De Bennekel wordt een spilcentrum van maximale omvang. De outillage zal goed moeten zijn, de architectonische uitstraling modern. Voor de realisatie van De Bennekel is ruim 3,1 miljoen euro nodig.

Beppino Sarto
Evenals bij De Bennekel vormt het spilcentrum Beppino Sarto een nieuwe kern in de wijk Burghplan (Stratum). Door zijn brede aanbod zal het centrum sociale cohesie in de wijk kunnen bevorderen. Het centrum kan worden beschouwd als een multifunctioneel centrum waar het gaat om ontmoeting, ontplooïing en educatie. Er wordt veel aandacht besteed aan de opvang en begeleiding van sociaal kwetsbare groepen. Door middel van cursussen worden mensen geactiveerd voor zich zelf te kunnen zorgen zowel in sociaal als in economische opzicht.

In het spilcentrum gaat het om basisonderwijs, peuterspeelzalen , kinderdagopvang, voor, tussen, en naschoolse opvang. Ook zullen er ruimten komen voor oudercursussen volgens Opstap/Overstap, ruimten voor Spel en Boekenplan, voor ontmoeting, voor conversatielessen, taalontwikkeling, taalstimulering en ondersteuning, ontwikkelingsstimulering , opvoedingsondersteuning en gezondheidszorg.

Voor de realisatie van Beppino Sarton is een bedrag nodig van ruim 1,6 miljoen euro. De gemeente rekent er op dat de woningcorporatie SWS, partner in het project, meebetaalt.

© 2004 Gemeente Eindhoven