Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

http://www.minszw.nl

Mededeling aan redacties

Reactie ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid op berekening koopkracht NIBUD

Het algemene beeld uit de berekening van de koopkracht door het NIBUD stemt overeen met de eerdere berekeningen door het ministerie van SZW en is dus niet verrassend te noemen. Zoals bekend gaan in het huidige zware economische weer de meeste mensen erop achteruit. Het kabinet kan eenvoudigweg geen koopkrachtgaranties afgeven. Maar het heeft wel maatregelen genomen om juist de minimuminkomens en gehandicapten tegemoet te komen. Zo heeft het kabinet 111 miljoen euro uitgetrokken om in 2004 de koopkracht van minima, chronisch zieken en gehandicapten te ondersteunen. De gemeenten krijgen daarvan E80 miljoen extra voor het verlenen van bijzondere bijstand. Daarnaast zijn er wijzigingen aangebracht in de eigen bijdrage voor de AWBZ en het Belastingplan 2004 ten gunste van chronisch zieken en gehandicapten.
Het NIBUD heeft de extra middelen voor de bijzondere bijstand niet in zijn berekeningen meegenomen. Gemeenten kunnen het geld voor de bijzondere bijstand gebruiken om mensen met een inkomen op of rond het minimum te helpen als zij met bijzondere kosten te maken krijgen die hun draagkracht te boven gaan. Niet alleen bijstandgerechtigden maar ook AOW-ers en WAO-ers komen in aanmerking voor bijzondere bijstand. Gemeenten mogen alsnog aparte, nieuwe regelingen treffen om bijzondere bijstand te verlenen aan groepen chronisch zieken en gehandicapten. Het was overigens al mogelijk om categoriale bijzondere bijstand te verlenen aan de groep mensen van 65 jaar of ouder. Gemeenten kunnen het extra geld ook gebruiken om een collectieve ziektekostenverzekering af te sluiten voor minima. Deze verzekering maakt het mogelijk om zonder keuring in te stappen in een ziekenfonds of een aanvullende verzekering. Het extra geld voor de bijzondere bijstand zal er dus toe leiden dat voor groepen uitkeringsgerechtigden en in individuele gevallen het verlies aan koopkracht wordt beperkt.
Daarnaast verwacht het ministerie dat de nominale ziektekosten voor ZFW-verzekerden minder sterk zullen stijgen dan eind vorig jaar nog werd verwacht. Verder schat het NIBUD de kosten van de aanvullende verzekering hoger in dan SZW.

20 jan 04 17:37