Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

20-01-2004
De week van B&W
Week 4

Locatie nieuwbouw Pius X
In vervolg op de discussies in diverse commissie- en raadsvergaderingen over een geschikte locatie voor een nieuw Pius X-gebouw heeft verleden week nader overleg plaatsgevonden tussen een bestuurdelegatie van Club- en Buurthuiswerk en burgemeester van Beek plus de wethouders Smit en Nouwen namens het college van B&W. Tijdens dit gesprek heeft de bestuursdelegatie meegedeeld dat van CBW-zijde de locatie hoek Populierenlaan/Julianaweg voor de vestiging van een nieuw Pius X op instemming kan rekenen, omdat hiermee recht wordt gedaan aan de breed gedragen wens te komen tot nieuwbouw in of zeer nabij het centrum van Volendam.
Op basis hiervan is het college van B&W vandaag unaniem akkoord gegaan met voornoemde vestigingsplaats. Daarbij is mede gelet op verschillende adviezen over de in aanmerking komende locaties en de vervaardigde massastudies/artists impressions. Hiermee is tussen het gemeentebestuur en het bestuur van het CBW een gezamenlijk standpunt bereikt. Het spreekt vanzelf dat het uiteindelijke oordeel in deze aan de gemeenteraad blijft voorbehouden.
Tijdens het gesprek werd afgesproken om - in goed overleg met betrokkenen - de mogelijkheid te onderzoeken om de activiteiten die thans plaatsvinden in het bestaande Cultureel Centrum te betrekken bij de invulling van de nieuwbouw voor Pius X. Dit kan mogelijk ook bijdragen tot behoud van een beperkte groenvoorziening. Het B&W-voorstel zal worden voorgelegd aan de commissie Inwonerszaken van 3 februari en de commissie VROM van 5 februari a.s., waarna behandeling in de raadsvergadering van 26 februari kan volgen. Burgemeester en Wethouders constateren met genoegen dat met deze keuze het CBW en het gemeentebestuur op één lijn zijn gekomen en hopen, na verkregen instemming van de raad, op een goede samenwerking in het verdere proces van nieuwbouw voor Pius X.

Veiligheid balkonconstructies
Naar aanleiding van het ongeluk met een balkon in Maastricht heeft de Inspectie VROM alle gemeenten verzocht na te gaan of een dergelijke situatie zich ook elders voor zou kunnen doen. Uit een inventarisatie is gebleken dat in Edam-Volendam geen balkonconstructies zijn die binnen de risicogroep vallen. Het onderzoek heeft bestaan uit inspectie van de constructie door een ambtenaar bouwtoezicht en (in twijfelgevallen) dossieronderzoek van de verleende vergunning.