Provincie Limburg

Gedeputeerde Staten presenteren ruimtelijke visie voor dienstensector Aanvulling op Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL)

Met het vaststellen van de ontwerp POL-aanvulling Diensten en Locaties presenteert de Provincie nieuw beleid voor kantoren, detailhandel en zogeheten leisure in Limburg. Gedeputeerde Staten (GS) willen de ontwikkeling van de dienstensector stimuleren door het bieden van voldoende en gevarieerde vestigingsruimte, zoveel mogelijk aansluitend bij de wensen van dienstverlenende bedrijven. Dat draagt bij aan de ontwikkeling van Limburg als kwaliteitsregio. GS zullen het stuk na een inspraakprocedure aan de Staten ter goedkeuring voorleggen.

Het nieuwe beleid schept mogelijkheden, mede doordat de Provincie minder wil regelen en meer ruimte wil bieden voor dynamiek en daarmee voor maatwerk. Daarom heeft deze in het Provinciaal Omgevingsplan Limburg al aangekondigde aanvulling het karakter van een set spelregels en uitgangspunten van Provincie en centrumgemeenten voor ontwikkeling en inrichting van locaties voor kantoren, detailhandel en leisure. Tot de leisure worden in dit verband alle stedelijke voorzieningen voor vrijetijdsbesteding gerekend, zoals bioscopen, discotheken of een kartbaan. GS zien in die markt nog groeipotentie. Voor de detailhandel ligt de nadruk vooral op kwaliteitsverbetering en versterking van de structuur. GS beschouwen het huidige Limburgse detailhandelsaanbod als ruim. Voor de zakelijke dienstverlening richt het beleid zich vooral op een aantal kansrijke sectoren, zoals call centra, life sciences en logistieke planning. Van de opgave om tot 2015 in Limburg 600.000 m² nieuwe kantoorruimte te ontwikkelen is overigens nu al het grootste deel in plannen uitgewerkt.

Uitwerking in stadsregios
Het accent van de dienstensector ligt in de stadsregio's met hun stedelijke dynamiek. Op het platteland zien GS minder ontwikkelingsmogelijkheden voor de dienstensector, behalve voor de toeristische sector, die buiten de scope van deze POL-aanvulling valt. Maar ook voor het platteland willen GS het aantal regels voor de ontwikkeling van diensten verminderen.
In de nu gepresenteerde GS-visie kunnen diensten een plaats vinden in het centraal stedelijk gebied (binnensteden en stationslocaties) of op specifieke dienstenterreinen, en in beperkte mate in woongebieden.

De Provincie vraagt de stadsregios om een verdere programmering en fasering uit te werken in stadsregionale uitvoeringsprogramma's, voorzien van een duidelijke onderbouwing van keuzes. GS willen het opstellen van deze programmas ondersteunen.
Omdat zeker in Zuid-Limburg sprake is van elkaar aanvullende stadsregios geven GS een aanzet tot profielen, die de basis voor keuzes moeten vormen. GS kiezen in dit gebied nadrukkelijk voor beperkte kantoorontwikkeling rond luchthaven MAA, ten gunste van ontwikkelingen binnen het stedelijk gebied.

20-1-2004 16:41