Gemeente Den Haag

januari 2004
Haags welstandsbeleid vastgelegd in welstandsnota (20 januari)

Het college van Burgemeester en Wethouders heeft vandaag ingestemd met de welstandsnota Den Haag. De nota wordt binnenkort aan de gemeenteraad voorgelegd ter vaststelling. De welstandsnota vloeit voort uit de nieuwe Woningwet van 1 januari 2003, die een transparant, objectief en openbaar welstandsbeleid voorschrijft. Met de welstandsnota krijgt Den Haag een op de Haagse situatie toegespitst welstandstoezicht.
De welstandscommissie toetst bouwplannen op uiterlijk. Zij kijkt hierbij niet zozeer naar mooi of lelijk maar of een gebouw past in zijn omgeving en zorgvuldig is uitgewerkt. Het is haar taak de uiterlijke kwaliteit van de gebouwde stad te waarborgen en waar dat kan te verbeteren. In de nota is vastgelegd waar de welstandcommissie op let bij haar toets. Zo kan de initiatiefnemer hier van te voren rekening mee houden.

Opzet nota
De nota onderscheidt kleine en grote bouwplannen. Voor de kleine en veel voorkomende bouwplannen, zoals bijvoorbeeld serres en dakkapellen, geeft de nota gedetailleerde criteria waaraan de welstandscommissie toetst. Bij grotere bouwplannen, bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe woning in een bestaande straat - zijn de kenmerken van de omgeving waarin wordt gebouwd van belang. De stad bestaat uit gebieden, die vaak te herkennen zijn aan een bouwstijl uit een bepaalde tijd, zoals bijvoorbeeld de historische stad, wederopbouwwijken en bedrijvengebieden. De specifieke kenmerken van deze 'karaktergebieden' zijn beschreven in de nota. De welstandscommissie gebruikt deze kenmerken bij haar toets. De nota schrijft niet voor hoe gebouwen ontworpen moeten worden. De architect krijgt alle ruimte binnen de in de nota aangeven kaders. Afwijken mag
- de nota beoogt niet architecten in een keurslijf te dwingen - de welstandscommissie vraagt de architect dan wel om de argumenten die hieraan ten grondslag liggen. De nota moet de toegankelijkheid van de welstandstoets - en daarmee de klantvriendelijkheid - vergroten. ADuidelijk...Welstand@, in de betekenis van: van te voren weten waaraan getoetst wordt maar ook als garantie voor kwaliteit, is hierbij het uitgangspunt.

Inspraak
De mogelijkheid tot inspraak is aangekondigd in de gemeenteberichten die wekelijks worden gepubliceerd in de Posthoorn, een advertentie in de Haagsche Courant en via posters, folders en presentatieschermen op de stadsdeelkantoren. De inspraak vond plaats in de vorm van een verplichte periode van terinzagelegging van de nota. Daarnaast zijn er inloopdagen georganiseerd op alle stadsdelen. Hagenaars konden hier terecht voor een mondelinge toelichting, het stellen van vragen en het geven van reacties. De inspraakperiode - die liep van 26 september tot 24 oktober 2003 - werd afgesloten met een informatieavond voor alle Hagenaars in de Haagse Lobby.
Voorts zijn er voor, tijdens en na de inspraakperiode discussiebijeenkomsten gehouden voor belanghebbenden. Voor deze bijeenkomsten zijn vertegenwoordigers van belangenverenigingen uitgenodigd, waarbij getracht is alle spelers in het veld rond de bouwaanvragen en daarmee het welstandstoezicht te bereiken. Van de inspraakreacties is een inspraakverslag gemaakt dat samen met de welstandsnota wordt aangeboden aan de gemeenteraad. De reacties hebben in een aantal gevallen geleid tot een aanvulling of aanpassing van de concept welstandsnota.