Nederlandse Vereniging van journalisten

Principe-akkoord sociaal plan
en loonoffer RTV West
21/1/2004 BRIEF

Ledenbijeenkomst NVJ en FNV KIEM op 27 januari 10.00 uur

Aan de NVJ-leden werkzaam bij RTV West

Hilversum, 20 januari 2004

Beste collega's,

Vandaag hebben de bonden een onderhandelaarsresultaat bereikt voor een sociaal plan voor RTV West. Dit akkoord voorziet in een aantal regelingen voor de slachtoffers van de reorganisatie, die RTV West heeft doorgevoerd.

Dit sociaal plan is echter voor al onze leden van groot belang, omdat er ook in wordt voorgesteld om de eindejaarsuitkering over 2004 te beperken tot een bedrag van EUR612, -.
Conform de CAO is de eindejaarsuitkering 5,5% van het jaarsalaris. NVJ en FNV KIEM zullen met dit zeer ingrijpende voorstel akkoord gaan, indien jullie als leden hiermee in ruime meerderheid instemmen.

Jullie hebben hierin uiteindelijk voor alle medewerkers van RTV West een bepalende stem, omdat dit sociaal plan kracht van CAO krijgt. Dat wil zeggen dat het alle medewerkers van West zal binden.

Zoals eerder aan jullie gemeld, gaan NVJ en KIEM alleen in zeer uitzonderlijke gevallen akkoord met een dergelijk loonoffer, om een bedrijf te redden en/of daarmee een sociaal plan rond te krijgen. Deze zeer bijzondere omstandigheden zijn in onze visie hier aan de orde.
We beseffen dat de situatie bij RTV West zo penibel is, dat een bijdrage van de medewerkers in het sociaal plan noodzakelijk is. RTV West is technisch failliet en er zijn absoluut geen middelen beschikbaar om het sociaal plan op andere wijze tot een minimaal sociaal aanvaardbaar niveau te brengen.
Daarbij heeft de provincie bij het verstrekken van de lening, die bedoeld is voor het sociaal plan, de voorwaarde gesteld dat ook de medewerkers een bijdrage zouden leveren.

We sluiten overigens niet uit dat de bijdrage, die van jullie gevraagd wordt, groter zal zijn dan bij RTV Rijnmond, omdat Rijnmond nog wel over aanvullende eigen voorzieningen beschikt om de door de provincie beschikbaar gestelde lening voor het sociaal plan aan te vullen.

Overigens zal de NVJ in haar schadeclaim-procedure jegens bestuur en oud-directie van RTV West ook de schade trachten te verhalen, die jullie met het brengen van dit loonoffer lijden.

Het sociaal plan heeft, gelet op de hiervoor geschetste omstandigheden, een sober karakter. In dat licht bezien, voorziet het plan in een aanvaardbare financiële regeling. Kort gezegd komt die regeling erop neer dat 90% van de neutrale kantonrechtersformule wordt uitgekeerd bij datum ontslag. Boventalligen die reeds een andere baan hebben gevonden of voor 30 maart a.s. dat zullen doen, ontvangen 50% van die vergoeding.

Daarnaast zijn er een aantal voorzieningen opgenomen die de voorrang voor boventalligen regelen bij vrijkomende vacatures bij RTV West en zijn de mogelijkheden binnen het mobiliteitscentrum omschreven. Dit centrum garandeert dat boventalligen gebruik kunnen blijven maken van de diensten van het bureau totdat een andere baan is gevonden.

Voorts is een vergoeding opgenomen voor gemaakte juridische kosten. Omdat jullie als NVJ-leden kunnen profiteren van gratis rechtsbijstand, kunnen jullie dit bedrag optellen bij het voor jullie gereserveerde vergoedingsbedrag.

Voor schrijnende gevallen is er een zgn. hardheidsclausule opgenomen, die voorziet in een mogelijk alternatieve regeling indien dit plan door omstandigheden voor een individu zeer onrechtvaardig zou uitpakken.
Hierop, en op de toepassing van het totale sociaal plan ziet een onafhankelijke commissie toe, die de directie van zwaarwegend advies zal voorzien.

Alles overziend is de NVJ samen met de andere bonden van mening dat het Sociaal Plan RTV West naar omstandigheden van aanvaardbaar niveau is. Op dinsdag 27 januari a.s. om 10.00 uur zullen wij in de kantine van RTV West het plan in een ledenbijeenkomst verder toelichten. Uw vragen en opmerkingen over het plan kunt u daar stellen.

Onze vraag aan u is of het bijgevoegde Sociaal Plan uw instemming heeft. Juist omdat er een aanzienlijk loonoffer gevraagd wordt van het gehele bedrijf achten wij het van groot belang dat u uw stem uitbrengt, ook als u niet boventallig bent verklaard. Wij verzoeken u vriendelijk om de u toegezonden antwoordstrook terug te sturen. Uiteraard kan u ook per fax: 035-6215613 of e-mail omroep@nvj.nl reageren.

Uw stembiljet moet op 28 januari a.s. om 9.00 uur bij ons binnen zijn. Indien wij op die datum niet van u vernomen hebben, gaan wij ervan uit dat u met het sociaal plan instemt.

Voor vragen en opmerkingen kunt u contact opnemen met ondergetekende.

Met vriendelijke groet,

Thomas Bruning (telefonisch bereikbaar op 035-6774030)