Stadsdeel Zeeburg

Herziening bestemmingsplannen Borneo-Sporenburg en Rietlanden

De geldende bestemmingsplannen geven op dit moment geen eenduidig antwoord op de vraag of een dakterras en daktoegang in de Rietlanden, Borneo en Sporenburg is toegestaan. Het Dagelijks Bestuur wil dit probleem oplossen door de verouderde bestemmingsplannen te herzien en te actualiseren.

Richtlijn dakterrassen en daktoegangen
Nu ligt er een startnotitie klaar, die op 20 januari 2004 wordt besproken in de raadscommissie Ruimtelijke Ontwikkeling en Beheer (ROB). Na de inspraak van afgelopen zomer, is deze notitie op onderdelen aangepast. In de startnotitie stelt het stadsdeelbestuur voor een eenvoudige, algemeen geldende richtlijn op te nemen in het nieuwe bestemmingsplan voor het gehele gebied om dakterrassen en daktoegangen mogelijk te maken. Vooruitlopend op de goedkeuring van het nieuwe bestemmingsplan, wil het Dagelijks Bestuur na vaststelling door de deelraad deze richtlijn alvast hanteren bij de toepassing van zijn vrijstellingsbevoegdheid om toestemming te kunnen verlenen voor dakterrassen. Deze vrijstellingsbevoegdheid geldt in het huidige bestemmingsplan niet voor de bouw van dakkamers, omdat een dakkamer een veel grotere stedenbouwkundige impact heeft dan een dakterras of daktoegang. De discussie over dakkamers zal worden betrokken bij de herziening van de huidige bestemmingsplannen en kan dus niet op korte termijn afgerond worden.

Overige onderwerpen startnotitie
De startnotitie omvat overigens meer onderwerpen. Zo is het beleid voor waterrecreatie en woonboten vertaald, evenals het bestuursvoornemen om een buurthaven in het Spoorwegbassin te realiseren. Er wordt ook melding gemaakt van onderzoeken naar zaken als bijvoorbeeld de maatvoering van woonboten, de uitbreiding van en locaties voor de detailhandel en jeugdvoorzieningen. De uitkomsten van het onderzoek worden betrokken bij de vernieuwing van het bestemmingsplan voor Borneo-Sporenburg en Rietlanden. Met het opstellen van het nieuwe bestemmingsplan wil het Dagelijks Bestuur direct beginnen nadat de stadsdeelraad de startnotitie heeft goedgekeurd.

Behandeling in raadscommissie ROB en stadsdeelraad Na de bespreking van de startnotitie in de raadscommissie ROB, wordt de notitie behandeld door de stadsdeelraad op 27 januari 2004. Belanghebbenden kunnen hun zienswijzen kenbaar maken door in te spreken tijdens de vergadering van de commissie en de raad. Ten minste 24 uur vóór de vergadering kan spreektijd worden aangevraagd bij het secretariaat, telefoon (020) 608 08 80. Ook in een later stadium is inspraak mogelijk, wanneer het concept-bestemmingsplan ter inzage komt te liggen in het najaar van 2004.

Inzage startnotitie
De startnotitie die in de raadscommissie en de raad wordt behandeld, ligt ter inzage bij het Publiekscentrum in het stadsdeelkantoor aan de Cruquiusweg 5. Deze notitie is ook hier online in te zien in pdf-formaat:

* Startnotitie bestemmingsplan Borneo-Sporenburg en Rietlanden
* Overzichtstekening bij de startnotitie