Politie Flevoland

Alcohol in Lelystad aangepakt

Lelystad 20-01-2004 - De politie gaat in Lelystad het rijden onder invloed van alcohol en drugs de komende maanden hard aanpakken. Doelstelling is het rijden onder invloed te ontmoedigen.

In de maanden januari t/m maart controleert de politie extra op het rijden onder invloed. De afgelopen jaren stond Flevoland hoog op het lijstje van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV), die jaarlijks onderzoek doet naar het rijden onder invloed in alle Nederlandse provincies. De cijfers van 2003 zijn nog niet bekend.

Doelstelling van deze aanpak is niet zo zeer het aantal betrapte bestuurders onder invloed op te voeren als wel het vergroten van de controlekans. Hiervoor zijn de volgende activiteiten gepland:
* Elke surveillancedienst laat minimaal 5 automobilisten blazen (minimaal 30 blaastesten per dag).

* Alhoewel de nadruk ligt op de avonden en nachten, worden ook overdag korte alcoholcontroles uitgevoerd.

* Elk weekeinde is er minimaal 1 alcoholcontrole.
* Bij andere controles, zoals de bromfietscontroles in het kader van het project Easy Rider, worden de bestuurders eveneens aan een blaastest onderworpen.

* Botsen is blazen. Oftewel: iedereen die bij een aanrijding betrokken is, krijgt een blaastest.

* De resultaten van de controles worden wekelijks op internet gepubliceerd.

Afgelopen week werden er bij 60 blaastesten 4 automobilisten aangehouden. De hoogste score was 375 ug/l (0,85 promille).