Politie Friesland

Politieberichten 19/1 (13.00) t/m 20/1 (07.00)

Fryslân 20-01-2004 - Voor informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 en 15.00 uur contact opnemen met het algemene nummer van politie Fryslân, 0900 - 8844.

Sneek: inbraak bedrijf
Tussen vrijdag 22.00 uur en maandag 06.00 uur is ingebroken in een bedrijfspand aan de Voltastraat. In een vrachtwagen werd een carkit vernield. Vanuit drie andere vrachtwagens zijn de mobiele telefoons gestolen. Men kwam binnen via een gat in de gevel, dat was afgedekt met zeil in verband met bouwwerkzaamheden. Buiten het bedrijf werd even later een gsm teruggevonden. Aangifte is gedaan door een 48-jarige inwoner van Heeg.

Wirdum: inbraak bestelwagen
In de nacht van zondag op maandag werd ingebroken in een bestelwagen die stond geparkeerd aan de Sjouke van der Kooistraat. Het raampje van een achterportier was verwijderd. Uit de auto werden diverse hand- en elektrische gereedschappen (boormachine, zaagmachine) weggenomen. De geschatte waarde van het gestolene bedraagt circa 2000 euro. Aangifte is gedaan door een 27-jarige inwoner van Wirdum.

Drachten: schennispleger aangehouden
Maandag omstreeks 16.35 uur kreeg de politie een melding dat in een parkje aan De Lauwers, op een bankje, een man aan het masturberen was. Onmiddellijk werden twee politiewagens ter plaatse gestuurd. De man, een 28-jarige inwoner van Drachten, was reeds aangehouden door twee medewerkers van Justitie, die in de buurt waren. De man is overgebracht naar het bureau.

Dokkum: aanrijding met drank in het spel
Maandag om 16.30 uur verleende een 85-jarige automobilist uit Dokkum, op de Strobosserweg ter hoogte van de kruising Hogedijken en Kapellaan, geen voorrang aan een 51-jarige automobilist uit Dokkum. Er ontstond een frontale aanrijding met grote materiele schade. De 51-jarige raakte tevens een verkeersbord. Beide voertuigen zijn afgesleept. Deze automobilist bleek onder invloed van alcohol te zijn. Hij blies op het bureau 430 ug/l, goed voor een rijverbod van vier uur.

Sonnega: aanhouding verdachte
Maandag omstreeks 17.00 uur kregen twee bewoners van het AZC ruzie over de afstandsbediening van de televisie. Hierbij sloeg een 25-jarige inwoner een 21-jarige inwoner vermoedelijk met de vuist. Ook pakte hij de aangever bij de keel. Hierop is de aangever naar de beveiliging gegaan. Gezamenlijk is men naar de 25-jarige gegaan om de kwestie uit te spreken, maar de 25-jarige bleef verbaal agressief. Hierop is de verdachte aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Hurdegaryp: aanrijding met twee gewonden
Maandag om 17.30 uur vond een aanrijding plaats op de Rijksstraatweg. Een 37-jarige automobilist uit Tolbert stond in de file. Hierachter stond een 70-jarige automobilist uit Hurdegaryp. Hierachter stond een 48-jarige automobilist uit Damwoude. Een 60-jarige automobilist uit Leeuwarden reed met hoge snelheid achter op de auto van de inwoner van Damwoude. Deze schoof met zijn voertuig naar links, raakte de auto van de inwoner van Hurdegaryp, die weer licht de auto raakte van de inwoner van Tolbert. De auto van de inwoner van Damwoude had zware schade aan de achterzijde en schade aan de rechterzijde. De auto van de Leeuwarder is zwaar beschadigd aan de voorkant. DE inwoners van Leeuwarden en Damwoude zijn per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis in Leeuwarden. Drie autos zijn weggesleept (niet die uit Tolbert). De kruising bij E10 is voor langere tijd door de politie afgezet.

Leeuwarden: inbraak woning
Maandagmiddag is ingebroken in een woning aam de Harstastate. Men kwam binnen door een raam aan de achterzijde van de woning te forceren. Het gehele huis werd doorzocht. Gestoken zijn enkele gouden sieraden, twee mobiele telefoons en enkele tientallen euros. Aangifte is gedaan door een 75-jarige inwoner van Leeuwarden.

Drachten: rijden onder invloed, rijbewijs ingevorderd
Dinsdag om 02.15 uur werd een 32-jarige automobilist uit Nieuw Roden gecontroleerd op de Ureterpvallaat. De auto maakt slingerende bewegingen. Hierop is de auto tot stoppen gemaand. De man bleek te veel te hebben gedronken. Op het bureau blies hij 855 ug/l, goed voor een rijverbod van 10 uur. Ook werd het rijbewijs van de man ingevorderd.

A7: fietsen op de snelweg
Dinsdag om 02.00 uur zag de politie een 55-jarige inwoner van Sneek fietsen op de Rijksweg A7 bij Sneek. De man werd onmiddellijk aangehouden. Hij was in het bezit van twee bermpaaltjes en een hectometerpaal. Volgens de man lagen de paaltjes op de weg en had hij ze maar meegenomen. Verder verklaarde de man dat hij de fiets had geleend. De man is overgebracht naar het bureau, waar uitgezocht zal worden hoe de vork precies in de steel zit. De man krijgt in ieder geval een bekeuring voor het fietsen op de snelweg.

Heerenveen: inbraak woning
Maandagavond werd ingebroken in een woning aan de Zijlroede. Terwijl de bewoners thuis waren, kwamen onverlaten door de achterdeur binnen. Gestolen werden de sleutels, een rijbewijs en een portemonnee met diverse pasjes. Aangifte is gedaan door een 67-jarige inwoner van Heerenveen.