Politiebond ACP

Uit het landelijk overleg...

Afgelopen week heeft weer overleg plaatsgevonden tussen de vier vakorganisaties en de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Op dit moment speelt een aantal onderwerpen tegelijkertijd aan de landelijke overlegtafel als aan de CAO-tafel. Tijdens het tweede CAO-overleg op 9 december waren de onderwerpen op het gebied van sociale zekerheid ook al de revue gepasseerd. Het gaat hierbij om aanpassingen in de Dienst GVP, WAO en WW. Als laatste is het herziene politie-uniform aan de orde geweest.

Regeling GVP (samenstelling pakket en premie)

De Dienst Geneeskundige Verzorging Politie (DGVP) wordt aan het eind van elk jaar herzien. Dan wordt naar aanleiding van advies van de commissie die de GVP beheert gekeken of de premie voor het volgend jaar omhoog gaat. Ook wordt bezien of er veranderingen in het pakket moeten plaatsvinden.

Besloten is dat er per 1 januari 2004 geen significante wijzigingen plaatsvinden in het pakket. De minister was voornemens om drastisch in het vergoedingenpakket te snoeien. Zo zouden bijvoorbeeld fysiotherapie, anti-conceptie en zelfzorggeneesmiddelen voor chronisch zieken uit het pakket verdwijnen. De bonden hebben dit kunnen voorkomen.

Zoals gezegd, blijft het pakket zoals het op dit moment is. De premie zal daarvoor wel iets stijgen. Vanaf 2004 zal de premie door kostenstijgingen in de zorg en bezuinigingen bij de overheid neerkomen op 2,94% voor de werknemer en 4,55% voor de werkgever. In 2003 waren de premies in dezelfde volgorde 2,68 en 4,16 procent. De nominale premie voor volwassenen blijft e 22,- in de maand, de toeslag voor AOW-ers blijft staan op e 23,- per maand. De nominale kindpremie bedraagt de helft (e 11,-) van de nominale premie van volwassenen. De kindpremie dient voor maximaal twee kinderen betaald te worden.

WW en nieuwe WAO

In het overleg is gesproken over wijzigingen in de WW (WerklozenWet) en de nieuwe WAO (Wet ArbeidsOngeschiktheid). Wat betreft de WW heeft het kabinet reeds in augustus 2003 de vervolguitkering afgeschaft en de wekeneis (aantal gewerkte weken om voor een uitkering in aanmerking te komen) aangepast. Veranderingen in de wet zullen ook doorwerken in bovenwettelijke afspraken die wij in de sector politie hebben. Welke consequenties dat precies gaat hebben is echter niet duidelijk. De bonden hebben gezegd dat met enige vorm van besluitvorming wordt gewacht totdat de gevolgen voor de sector beter in beeld gebracht kunnen worden. Ditzelfde geldt voor veranderingen in de WAO.

Dan is er tenslotte de loondoorbetaling van 70% gedurende het tweede ziektejaar. In het najaarsakkoord is afgesproken dat CAO-partijen afstand zullen doen van bovenwettelijke (lees: sectorspecifieke) uitkeringen in het tweede ziektejaar. De bonden houden zich hierbij wel aan de gemaakte afspraak, maar willen op dit moment nog geen knopen doorhakken omdat er geen concrete voorstellen liggen aan de zijde van de minister over hoe een en ander zou doorwerken in de rechtspositie van de politie. Deze voorstellen zullen eind januari naar ons toekomen.

Herziene politie-uniform

Het is een tijd stil geweest rond het herziene politie-uniform. De laatste tijd zal het u echter niet ontgaan zijn dat de bonden het uniform weer hoog op de agenda hebben staan. Nadat we u in de zomer hebben gevraagd naar uw mening, kunnen we deze nu verkondigen in het landelijk overleg. Ook is een en ander in de media voorbij gekomen, en heeft u wellicht gehoord over de aangescherpte standpunten van de gezamenlijke bonden.

Tijdens het overleg van 11 december is gesproken over een aantal kledingstukken die de minister vooruitlopend op goedkeuring van het gehele uniform in productie wil nemen. Daarnaast hebben wij afspraken gemaakt over een nieuwe korte draagproef op kleine schaal. Daarin moeten de verbeteringen en/of aanpassingen ten opzichte van een aantal kledingstukken blijken. De details van dergelijke proef moeten nog worden vastgesteld. Daar het overleg verder op formeel niveau dreigde vast te lopen, is besloten in kleine kring verder te praten. Op die manier kan meer creatief naar oplossingen worden gezocht, alvorens wij weer met elkaar in gesprek gaan.