MEDILUX BV

Wetenschap pleit voor recht op gezond licht

Lichttherapie en gezonde verlichting staan deze dagen vaak in de belangstelling. Uit wetenschappelijk onderzoek van de afgelopen 20 jaar, blijkt dat het licht dat via het oog biologische effecten teweegbrengt, onmisbaar is voor het goed functioneren van de mens. Inmiddels worden in ons land vele tienduizenden mensen met winterdepressie en slaap/waak stoornissen met succes behandeld met lichttherapie. Ook blijkt lichttherapie geschikt om patiënten met de ziekte van Alzheimer, gedurende een bepaalde periode, een beter slaap/waak ritme te geven. Tevens blijkt dat gezonde verlichting op de werkplek resulteert in een betere concentratie en alertheid en zodoende bijdraagt aan prestatie en welzijn. Mensen hebben dus gewoon recht op gezonde verlichting, zowel thuis (senioren) als op het werk, net zo goed als wij recht hebben op gezonde lucht, gezond water, bescherming tegen gevaarlijke straling etc; rechten die in wettelijke voorschriften en normen zijn vastgelegd. Deze en meer onderwerpen komen aan de orde in het seminar: Lichttherapie, de stand van zaken, dat de Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid (SOLG) woensdag 21 januari a.s. in het Auditorium van de Technische Universiteit Eindhoven organiseert. Hiervoor blijkt dermate veel belangstelling te bestaan dat alle kaarten inmiddels zijn uitverkocht.

SOLG-voorzitter Prof.dr.ir. Ton Begemann lanceert in zijn inleiding een Aktieplan Gezond Licht in Nederland. Dit plan omvat de volgende vier hoofdpunten:

1. Overheid moet initiatief nemen tot opzetten van Gezond Licht wetgeving en de introductie van stimulerende financiele instrumenten.

2. Reguliere geneeskunde moet in opleiding en (bij) scholing getraind worden in de effecten van licht op onze gezondheid
3. Grootschalige, snelle introductie Gezond Licht apparatuur op werkplekken

4. Wetenschappelijk onderzoek moet zich mede gaan richten op preventieve, natuurlijke licht-donker interventies met beperkte tijdshorizon (1 jaar).
Er is geen excuus om niets te doen voor alle gevallen waar sprake is van structurele blootstelling aan onnatuurlijke licht-donker condities, omdat lange termijneffecten nog niet onderzocht zouden zijn. Immers de mens is in miljoenen jaren evolutie geprogrammeerd op basis van de natuurlijke licht-donker cyclus. En mocht het dan niet baten, dan kan het ook niet schaden.

niet publiceren:

Meer informatie:

Stichting Onderzoek Licht & Gezondheid
t.a.v. Toine Schoutens, tel direct 06 53565141
Postbus 513
5600 MB Eindhoven
tel: 040 2475092
fax: 040 2438595
email: schoutens@solg.nl
URL: www.solg.nl

20 jan 04 09:17