Nederlands Kanker Instituut


Antoni van Leeuwenhoekprijs naar Hans Jonker

Amsterdam, 20-01-2004. Onderzoeker Hans Jonker van het Nederlands Kanker Instituut Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam heeft op 19 januari de Antoni van Leeuwenhoekprijs 2003 gekregen. Hans Jonker toonde onder meer in muizen aan dat antikankermiddelen die via de mond worden toegediend, veel beter door het lichaam worden opgenomen wanneer het transporteiwit BCRP wordt geremd; BCRP blijkt bepaalde stoffen in antikankermiddelen actief de cel uit te pompen. Op grond van deze conclusie is het NKI-AVL meteen een klinische trial gestart met een BCRP-remmer bij patiënten die behandeld worden met het middel topotecan in capsules. De eerste resultaten daarvan zijn positief.

Hans Jonker (1974) begon in 1997 aan zijn promotieonderzoek bij dr. Alfred H. Schinkel, wiens groep, in de sectie experimentele therapie van het NKI-AVL, de mechanismen onderzoekt die de opname en uitscheiding van (antikanker) middelen bevorderen danwel remmen. Bij zijn start als OIO bevestigde Hans Jonker als eerste wetenschapper het vermoeden over de functie van de zogenaamde Oct-eiwitten: dat deze transporteiwitten de toelating van stoffen vanuit de bloedsomloop naar de lever bevorderen evenals de uitscheiding van stoffen van het bloed via de nier naar de urine.

Cum laude
Tijdens het verloop van zijn onderzoek in het NKI-AVL heeft Hans Jonker voornamelijk gewerkt aan het achterhalen van de functie van het BCRP-eiwit, tevens een geneesmiddelentransporter. Hij deed, met behulp van een veelvoud aan technieken in muismodellen, de intrigerende bevinding dat wanneer BCRP geremd wordt, oraal toegediende antikankermiddelen veel beter worden opgenomen door het lichaam. Hans Jonker achterhaalde namelijk dat het BCRP-eiwit, dat in de celwand zit, actief bepaalde stoffen de cel uitpompt. Antikankermiddelen bereiken daardoor niet de concentratie in de cellen die nodig is voor een doeltreffende werking van het medicijn. Aangezien de toediening van antikankermiddelen in capsulevorm veel patiëntvriendelijker is dan toediening via een infuus, is het NKI-AVL meteen bij patiënten een onderzoek gestart met de orale toediening van het geneesmiddel topotecan in combinatie met de BCRP-remmer elacridar. Tot nu toe is de capsule topotecan geen geregistreerd geneesmiddel vanwege de gebrekkige opname door het maagdarmkanaal. De eerste bevindingen van de klinische trial zijn veelbelovend. Co-promotor Alfred Schinkel: Hans Jonker heeft een bijzonder grote intellectuele zelfstandigheid en hij is experimenteel buitengewoon veelzijdig en vaardig. In de loop van zijn promotieonderzoek heeft hij zich telkens snel en met succes een veelheid aan technieken eigengemaakt en toegepast. Zijn proeven lukten uitzonderlijk genoeg allemaal vrijwel meteen. Bovendien is zijn inzet groot en is hij zeer behulpzaam. Hans Jonker is 12 september 2003 cum laude gepromoveerd.

AvL-prijs
De Antoni van Leeuwenhoekprijs wordt jaarlijks toegekend aan een jonge onderzoeker in het NKI-AVL. De prijs bestaat uit een bedrag van 5.700 euro, te besteden aan studie of onderzoek. Het bedrag wordt beschikbaar gesteld door Roche Diagnostics Nederland BV. Prijswinnaars worden aangewezen door de Nationale Wetenschappelijke Commissie van het NKI-AVL.
Datum laatst gewijzigd: Tuesday, January 20, 2004