Stoffelijke overschotten geïdentificeerd

Het echtpaar.
Utrecht / Baarn 20-01-2004 - Uit onderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) is komen vast te staan dat de stoffelijke overschotten, die vorige week zijn opgegraven op de kinderboerderij in Baarn, de stoffelijke resten zijn van het echtpaar Müller. De politie doet sinds eind november onderzoek in verband met deze vermissing. De verdachte die in verband met deze zaak is aangehouden, beroept zich op zijn zwijgrecht. Ook blijkt uit het onderzoek dat het echtpaar al enige jaren geleden overleden is. De exacte duur is nog niet vastgesteld.

Naar aanleiding van een melding van de redactie van het televisieprogramma Peter R. de Vries, misdaadverslaggever, eind november 2003, startte de politie Utrecht onmiddellijk een onderzoek naar het vermiste echtpaar. De politie verifieerde de gegevens van het door De Vries overgedragen onderzoek, stelde vast dat er voldoende aanleiding was de vermissing verder te onderzoeken en zette een team van tien rechercheurs op deze zaak. Hoewel een vermissing nog steeds zeer tot de mogelijkheden behoorde, werd een misdrijf op dat moment niet uitgesloten.

Aangifte vermissing
De familie van het echtpaar werd getraceerd en deed vervolgens aangifte van vermissing. Na deze melding startte de politie onder meer een groot buurt- en relatieonderzoek en werden medische en financiële gegevens verzameld. Ook werd de verzorger van het huis van de heer en mevrouw Müller uitvoerig gehoord. Bovendien werd nationaal en internationaal de opsporing van het echtpaar verzocht, conform het landelijke protocol Vermiste Personen.

Onderzoek naar verblijfplaats
Al snel werd duidelijk dat het echtpaar een sociaal geïsoleerd bestaan leidde en weinig contact had met buurtbewoners, familie en kennissen. Er werd gewezen op de mogelijkheid dat het echtpaar langere tijd in een klooster in binnen- of buitenland zou verblijven. Ondanks de vele tips kon de verblijfplaats van het echtpaar Müller niet worden getraceerd. Via het landelijke tv-programma Opsporing Verzocht, het regionale opsporingsprogramma Bureau Hengeveld van RTV Utrecht en andere nationale en internationale media werd informatie gevraagd over de mogelijke verblijfplaats van het echtpaar. Dit leverde tientallen tips op die zijn onderzocht. Ook deze leverden geen concrete aanwijzing op over de verblijfplaats van het echtpaar. Hierdoor werd het vermoeden dat het echtpaar slachtoffer was geworden van een misdrijf sterker.

Sporenonderzoek
Gelet op de onderzoeksgegevens, zoals die tot maandag 12 januari naar voren waren gekomen, was de volgende stap een uitgebreid sporenonderzoek op drie locaties in Baarn, te weten het huis van het echtpaar Müller aan de Rembrandtlaan, het huis van de verzorger aan de Tulpstraat en de werkplek van de verzorger, kinderboerderij Canton in Baarn. Drie dagen lang zocht de technische recherche met geavanceerde apparatuur en middelen naar bruikbare sporen. Op basis van sporen en algemene aanwijzingen werden op woensdag 14 januari 2004 om zes uur s avonds op het terrein van de kinderboerderij stoffelijke resten gevonden, waarvan nu de identiteit is komen vast te staan. Direct daarop is er een verdachte, een 59-jarige man uit Baarn, aangehouden. Hij zit in voorlopige hechtenis. Donderdag aanstaande zal de rechter beslissen of de verdachte langer gevangen gehouden zal worden. Er kunnen geen verdere mededelingen worden gedaan over de persoon of het verleden van de verdachte.

Niet eerder aangifte
Uit onderzoek bij de politie bleek dat er niet eerder een aangifte van vermissing van het echtpaar was gedaan. Uit het buurtonderzoek kwam één persoon naar voren die zei twee maal, eind 2000 en medio 2001, gemeld te hebben dat het echtpaar al langere tijd niet thuis was geweest. In de politiesystemen werden deze meldingen niet teruggevonden. Aangezien het huis er goed verzorgd uitzag en de verzorger zei regelmatig contact te hebben met het echtpaar, is het verklaarbaar dat er geen verdere meldingen of een aangifte werden gedaan, en was er zodoende voor de politie onvoldoende aanleiding om een onderzoek in te stellen. Ook de buurtbewoners geven aan dat ze door de jaren heen geen reden zagen om de politie te attenderen op de afwezigheid van het echtpaar.

Voortgang
Afgelopen weekend zijn de buurtbewoners geïnformeerd door de gemeente, slachtofferhulp en de politie. In twee bijeenkomsten, één voor kinderen en hun ouders die de kinderboerderij regelmatig bezoeken, en één voor buurtbewoners, is uiteengezet hoe het onderzoek verlopen is.

De politie zet het onderzoek voort.