Openbaar Ministerie

20 januari 2004

Spreekverbod om lekken tegen te gaan

Om het lekken naar de media tegen te gaan is het officier van justitie mr. F. Teeven verboden met derden, waaronder de politie, te spreken over het onderzoek naar de bedreiging van officier van justitie mr. J. Plooy. Dit heeft het OM desgevraagd bevestigd. In de afgelopen weken is enkele keren vertrouwelijke informatie uit dit onderzoek naar de media gelekt.

Vorige week donderdag werd naar enkele media gelekt dat het onderzoek naar de bedreiging van officier van justitie mr. J. Plooy zou zijn stopgezet. Dat was onjuist. Om recherche-tactische redenen wordt het onderzoek voortgezet door een ander team van de Nationale Recherche en een andere officier van justitie van het Landelijk Parket. In het belang van het onderzoek worden daarover nog steeds geen mededelingen gedaan.
Onjuist was ook de gelekte en door de media gepubliceerde informatie dat het College van procureurs-generaal heeft geconcludeerd dat mr. Plooy minder gevaar loopt. Plooy wordt al enkele maanden 24 uur per dag zwaar beveiligd.
Om het voortdurende lekken tegen te gaan heeft de hoofdofficier van het Landelijk Parket mr. Teeven opdracht gegeven niet langer vertrouwelijke informatie uit dit onderzoek te verstrekken aan derden, waaronder het rechercheteam van de politie. Dit is gebeurd in opdracht van het College van procureurs-generaal.