Ingezonden persbericht

Oneworld news-exchange online informatiemarkt voor NGO wereld

LEIDEN, 20040120 -- De oneworld news-exchange (www.news-exchange.nl) is een nieuwe website waarop organisaties, bedrijven en individuen actief op het terrein van de internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en de mensenrechten gratis hun nieuws aanbieden. Als u dat nieuws wilt ontvangen, selecteert u de nieuwsbronnen waar uw interesse naar uitgaat en ontvangt u dagelijks hun laatste nieuws. Op uw eigen website, intranet of desktop!


Waarvoor dient het?
De oneworld news-exchange stelt u in staat om op een eenvoudige wijze op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in de wereld van internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling en mensenrechten. De website werkt als een online markt met 'aanbieders' en 'afnemers'. Als 'aanbieder' bent u een nieuwsbron en levert u nieuws aan. Als 'afnemer' kijkt u wat er aangeboden wordt en maakt u een selectie uit de nieuwsbronnen. U kunt vervolgens uw nieuwsselectie op uw eigen website of desktop ontvangen. Automatisch, kosteloos en dagelijks geactualiseerd.

Aanbieders van nieuws
Aanbieders van nieuws zijn organisaties, bedrijven, instellingen en initiatieven die op hun website regelmatig nieuws publiceren over ontwikkelingen op hun werkgebied of over eigen campagnes, programma's en workshops. Dat nieuws komt te staan op de oneworld news-exchange website.

U kunt als organisatie de oneworld news-exchange inzetten om uw nieuws onder de aandacht te brengen van een groot publiek. Uw nieuwsberichten worden automatisch ontvangen op de websites en desktops van iedereen die uw nieuwsaanbod heeft geselecteerd. U kunt als organisatie de oneworld news-exchange ook gebruiken om van uw eigen website een kenniscentrum te maken door selecties van voortdurend geactualiseerd nieuws over specifieke organisaties of thema's op te nemen.

Publiceert u regelmatig nieuwe artikelen en wilt u uw nieuws via de oneworld news-exchange promoten? Dan kunt u een zogenaamd RSS-bestand met uw nieuws op uw website (laten) zetten. Een RSS-bestand is een klein, volstrekt veilig tekstbestand dat via de oneworld news-exchange automatisch uw laatste nieuwskoppen op de website of desktop van oneworld news-exchange afnemers laat verschijnen. Door op de nieuwskoppen te klikken komen afnemers op uw site om het hele bericht te lezen.

Publiceert u naar eigen mening maar weinig nieuwe artikelen maar wilt u toch uw nieuws via de oneworld news-exchange aanbieden? Dan kunt u uw nieuws op eenvoudige wijze 'handmatig' op de oneworld news-exchange website plaatsen en aan afnemers aanbieden.

Afnemers van nieuws
Als afnemer van nieuws kunt u op de oneworld news-exchange een selectie maken van verschillende nieuwsaanbieders. Die selectie is te plaatsen op uw website, intranet of desktop en wordt vervolgens automatisch en dagelijks geactualiseerd.

Organisaties en personen die hun nieuwsselectie op hun website of intranet willen plaatsen hoeven hiervoor alleen op een eenvoudige 'knip en plak' wijze een klein script aan een pagina op hun website of intranet toe te voegen.

Wilt u nieuws op uw desktop ontvangen, dan kunt u op de oneworld news-exchange website een html bestand downloaden en op uw desktop plaatsen. Elke keer als u online bent en dit bestand opent, verschijnt er een webpagina met een geactualiseerd overzicht van uw nieuwsselectie.

Wie doen al mee?
De volgende organisaties en kennisnetwerken bieden al actief nieuws aan op de oneworld news-exchange:

* All Africa News
* BBC
* Both ENDS
* CLAt-Nederland
* Democracyteam.org
* Dutch Coalition on Disability and Development (DCDD)
* European Tropical Forest Research Network (ETFRN)
* Evert Vermeer Stichting
* FNV Mondiaal
* Hivos
* ICT Update
* Milieukontakt Oost-Europa
* Ministerie van Buitenlandse Zaken
* Move Your World
* Musicians without Borders
* NCDO
* Netherlands Institute for Multiparty Democracy
* Oneworld.net
* Online kenniscentrum duurzaam ondernemen
* Plan Nederland
* Portal voor duurzaam/groen beleggen en sparen
* PSO - Capaciteitsopbouw in Ontwikkelingslanden
* Radio Nederland Wereldomroep nieuws
* RISQ | Review of International Social Questions
* Simavi
* SNV Nieuws
* Source Water and Sanitation News Features
* Stichting Max Havelaar
* Stichting oost europa projecten
* Stichting Veldwerk Nepal
* Tropenbos International

Over de oneworld news-exchange
De one-world news-exchange is een door NCDO gesubsidieerd initiatief van oneworld.nl en Contactivity, een onderzoeks- en advies-bureau dat assisteert bij de inzet van het Internet voor kennisnetwerken en informatie- en communicatie-projecten.



Ingezonden persbericht