Inspectie voor de Gezondheidszorg



Dinsdag 20 januari 2004

IGZ: 24-UURS ZORG VOOR MENSEN MET DEMENTIE EN AUTISME KAN BETER

Patiënten worden onvoldoende betrokken bij hun eigen zorgplan. De personeelsbezetting in de instellingen die 24-uurs zorg bieden aan mensen met dementie en autisme blijft zorgen baren. Bestaande veldnormen voor individuele zorgplannen moeten worden aangescherpt. De kwaliteit van leven in genoemde instellingen kan nog verder verbeterd worden. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit een inventariserend onderzoek, door de Inspectie voor de Gezondheidszorg, naar ouderenzorg en gehandicaptenzorg in instellingen die 24-uurs zorg bieden aan mensen met dementie of autisme.

Kwaliteit van leven is essentieel

In de omschrijving van verantwoorde zorg ligt de nadruk op een goede kwaliteit van leven. Het werkt kwaliteitsverhogend als cliënten zelf de regie houden over hun zorgproces. Een op de cliënt afgestemde dagelijkse verzorging en dagindeling en een aanbod van aansprekende activiteiten zijn onmisbare aspecten van verantwoorde zorg, die moeten worden opgenomen in individuele zorgplannen.
De wens naar kleine leefeenheden met voldoende ruimte en privacy moet in overeenstemming zijn met de gewenste veilige leefomgeving. Er moet een nadere concretisering komen van deze gewenste combinatie met een risico-inschatting per wooneenheid en per persoon. Bestaande kennis in beide zorgsectoren over een respecterende, warme bejegening dient geïmplementeerd te worden.

Bestaande veldnormen moeten worden aangescherpt

De bestaande veldnormen voor individuele zorgplannen moeten aangescherpt worden op de volgende elementen: het zorgplan moet tot stand komen in overleg met de cliënt en belangrijke personen uit zijn netwerk, ook uitgaan van behoeftes, interessen en mogelijkheden van de cliënt en moet duidelijke richtlijnen bevatten voor het dagelijkse handelen. Daarnaast moet de bestaande veldnorm voor evaluatie bijgesteld worden naar tenminste één keer per jaar.

Personeelsbezetting blijft zorgen baren

Uit dit onderzoek blijkt dat in de ouderenzorg het accent ligt op de beroepsgroep van verzorgenden en in de gehandicaptenzorg op die van sociaal pedagogisch werkenden. In beide sectoren zijn activiteitenbegeleiders onmisbaar. Voor de genoemde beroepsgroepen liggen de minimale, ideale en daadwerkelijk aanwezige personeelsbezetting dicht bij elkaar. Hun aanwezigheid is cruciaal voor verantwoorde zorg en uitval betekent dat de zorg snel onder het noodzakelijke minimum komt.

Download de totale tekst van het rapportVerantwoorde zorg en personele consequentiesaparte bijlage.