Gemeente Ambt Montfort


Rijksweg 73

Archeologische vooronderzoek Rijksweg 73-zuid traject Roermond-Echt afgerond

In de gemeenten Roermond, Ambt-Montfort en Maasbracht hebben deze winter proefonderzoeken plaatsgevonden op 7 archeologische vindplaatsen die eerder in het tracé van de Rijksweg 73-Zuid zijn ontdekt. Het onderzoek maakt deel uit van de voorbereidende werkzaamheden voor de aanleg van de nieuwe snelweg tussen Venlo en Echt.

Verrassend was het aantreffen van resten van een nederzetting uit de IJzertijd (ca. 800-12 voor Christus) bij de Jongenhof te Lerop, gemeente Ambt-Montfort. Op een zandrug, die bij hoge waterstanden van de naastgelegen Roer droog bleef, werden kuilen met grote hoeveelheden aardewerkscherven, stenen werktuigen en houtskool gevonden. Deze resultaten zijn vooral van waarde, omdat bij de aanleg van de nabijgelegen nieuwbouwwijk De Musschenberg te Herten, een begraafplaats uit de Bronstijd en IJzertijd is opgegraven. Mogelijk hebben we nu dus de woonplaats gevonden van de mensen die daar in urnen zijn bijgezet.

Het proef-sleuvenonderzoek in de gemeenten Roermond, Ambt-Montfort en Maasbracht heeft behalve deze nederzetting nog meer archeologische sporen en vondsten opgeleverd. Ze wijzen vooral op bewoning in de Bronstijd en IJzertijd (2000-12 voor Christus). In de vroegere steentijd lijkt het gebied wel te zijn gebruikt, maar niet voor bewoning.

Hierbij kan men denken aan jachtgebied. Vanaf de Romeinse tijd tot heden, lagen er akkers behorend bij nederzettingen elders. De greppels tussen percelen en de oude landwegen duiden hierop. Voorts werden op diverse locaties, onder andere langs de Roer bij de Jongenhof en Aan de Rijksweg in gemeente Ambt-Montfort, loopgraven en schuttersputjes uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd.

Met de afronding van het archeologische graafwerk, begint ook een nieuwe fase in het onderzoek, namelijk de uitwerking en analyse van alle landschappelijke en archeologische gegevens. Later dit jaar worden de definitieve resultaten van de verschillende onderzoeken gepubliceerd. De Rijksdienst voor het Oudheidkundig Bodemonderzoek (ROB) stelt op basis van deze resultaten de waarde van de verschillende archeologische vindplaatsen vast en besluit vervolgens wat er verder mee moet gebeuren (wel of niet opgraven).