20/1 District Den Bosch

's-Hertogenbosch 20-01-2004

ACTIE OP WOONWAGENCENTRUM SUCCESVOL

De politie Brabant-Noord heeft dinsdagmorgen omstreeks 08.30 uur, in samenwerking met Justitie en Essent, een actie gestart op een woonwagencentrum aan de Vlijmenseweg in s-Hertogenbosch. Bij de actie, die een rustig verloop kende, zijn vijftien hennepkwekerijen, negen vuurwapens, munitie en gestolen goederen inbeslaggenomen. Zes mannen in de leeftijd van 35 tot 54 jaar zijn aangehouden. Omstreeks 16.30 uur werd de actie beëindigd.

Aanleiding:

Uit verschillende onderzoeksbronnen bleek de politie Brabant-Noord dat er op het centrum een aantal bewoners zich met het kweken van hennep bezig hield. Daarnaast was er informatie dat er op verschillende locaties vuurwapens aanwezig zouden zijn.

Actie:

Bij de actie werden ongeveer negentig agenten met de platte pet ingezet. Dit aantal was noodzakelijk om op een groot aantal plaatsen tegelijkertijd zoeking te kunnen doen. De bewoners van het centrum gedroegen zich rustig en stelden zich in de richting van de politie coöperatief op. De actie kende dan ook een rustig verloop. Voor het woonwagencentrum reed een, naar later bleek dronken man, kennelijk opzettelijk in op een politieman die hem een stopteken gaf. Hij is terplaatse aangehouden. De agent bleef ongedeerd. De man was geen bewoner van het woonwagencentrum.

Aangetroffen:

De politie trof in het totaal negen vuurwapens, waaronder pistolen, een revolver, een geweer en munitie aan. Daarnaast zijn een stroomstootwapen, pepperspray en traangas aangetroffen. In vijftien schuren troffen de agenten hennepkwekerijen met in het totaal 2750 planten aan. In één schuur lag drie kilo geoogste henneptoppen. Verder zijn bij de actie een gestolen motorfiets, bromfiets en fiets inbeslaggenomen. De kwekerijen zijn ontmanteld en de hennepplanten en kweekapparatuur zijn vernietigd.

Illegale stroom:

Op ca. twintig adressen troffen medewerkers van Essent illegale aftappunten van stroom aan. Deze stroom werd ondermeer voor de kwekerijen en verwarming van woningen gebruikt.

In het totaal werden zes aanhoudingen verricht voor o.a. het onder invloed van alcohol inrijden op een politieman, het exploiteren van hennepkwekerijen en het bezit van wapens. Alleen de verdachte van het inrijden op de politieman zit op dit moment nog vast.