Time : 6:49:36 PM
Date : Tuesday, January 20, 2004
Sender Name: Ministère de l'intérieur

Binnenlandse Zaken reageert op verklaringen luchthavenaalmoezenier Boon

Naar aanleiding van verklaringen van luchthavenaalmoezenier Herman Boon over een aantal Congolese vrouwen die in de transitzone van de luchthaven van Zaventem verblijven en die volgens hem aan hun lot worden overgelaten door de Dienst Vreemdelingenzaken en de FOD van Binnenlandse Zaken wenst het kabinet van Binnenlandse Zaken volgende verduidelijking te geven :

"Wanneer een vreemdeling poogt het Rijk binnen te komen, dan wordt overeenkomstig de bepalingen van het Schengenverdrag nagegaan of deze vreemdeling voldoet aan de verdragsrechtelijk voorziene binnenkomstvoorwaarden. Indien een vreemdeling niet aan deze voorwaarden voldoet, dan wordt hem de toegang tot het grondgebied ontzegd.

Om de effectieve terugleiding naar het land van herkomst te verzekeren kan de Dienst Vreemdelingenzaken de betrokken vreemdeling van zijn vrijheid beroven. De vrijheidsberoving is een uitvoeringsmodaliteit met betrekking tot de beslissing van weigering van toegang met terugleiding naar de grens. Deze laatste beslissing kan aangevochten worden voor de Raad van State. Dit administratief rechtscollege onderzoekt de wettigheid van de door de Dienst Vreemdelingenzaken genomen beslissing. Wanneer de Raad van State de beslissing tot weigering van toegang en terugleiding schorst en/of vernietigt dan kan betrokken vreemdeling niet verwijderd worden.

De beslissing tot vrijheidsberoving (uitvoeringsmodaliteit van de beslissing tot weigering van toegang) is daarentegen aanvechtbaar voor de Raadkamer. Wanneer de Raadkamer oordeelt dat de vrijheidsberoving niet overeenkomstig de wet gebeurde dan dient de vreemdeling vrijgesteld te worden. Het feit dat een vreemdeling vrijgesteld wordt heeft echter geen invloed op de beslissing tot weigering van toegang. De vreemdeling wordt slechts teruggeplaatst in de vorige toestand : nl. in de transitzone. Uiteraard wordt aan de vreemdeling de mogelijkheid geboden om op korte termijn gevolg te geven aan de beslissing van binnenkomstweigering en terugleiding naar de grens. Hij krijgt steeds de kans om aan boord te gaan van een vliegtuig dat hem terugbrengt naar het land waaruit hij/zij vertrokken is. In afwachting van zijn vertrek (dat steeds op korte termijn mogelijk is) worden hem gratis maaltijden ter beschikking gesteld via de diensten van de federale politie.

Momenteel bevinden er zich een aantal vreemdelingen in de transitzone die zonder meer kunnen terugkeren naar hun land van herkomst, maar die dit pertinent weigeren. De beslissingen die ten aanzien van deze vreemdelingen genomen werden, zijn volledig overeenkomstig de reglementering en de vaste rechtspraak. Betrokkenen menen evenwel dat zij door te volharden in hun weigering om gevolg te geven aan de ten aanzien van hen genomen beslissing alsnog toegang zullen krijgen tot ons land.

Er mag niet uit het oog verloren worden dat zij zelf opteren voor hun huidige situatie en dat de federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken alle verplichtingen nakomt : er werd een duidelijke beslissing genomen, de mogelijkheid wordt hen aangeboden om aan boord te gaan van een vliegtuig en zij krijgen de kans om drie maal per dag van een maaltijd te genieten in afwachting van hun vertrek (er worden lijsten bijgehouden: vermelding of zij al dan niet de lunchpakketten kwamen afhalen)."

Perscontact : Laurent Panneels 0475/43.91.41