Socialistische Partij

Minister Dekker botst met Eerste Kamer

20-01-2004 * Tijdens een debat over de Huursubsidie botste minister Dekker van Volkshuisvesting met de Eerste Kamer, over de inrichting van huursubsidie-informatiepunten. Een Kamermeerderheid van CDA, SP, PvdA en GroenLinks ondersteunde een motie die de minister verantwoordelijk stelde om in elke gemeente een informatiepunt in te richten voor aanvragers van huursubsidie. "De minister wilde dit aan de gemeenten overlaten, waardoor witte vlekken dreigen te ontstaan," aldus SP-senator Ronald van Raak.

Van Raak wees de minister erop dat zij deze verantwoordelijkheid niet op het bordje van de gemeenten mag schuiven. Daardoor ontstaan verschillen tussen gemeenten die wel en geen informatiepunten hebben. "Gemeenten worden door de minister onvoldoende gestimuleerd. Zij wil bijvoorbeeld niet tegemoetkomen in de kosten van de exploitatie."

In reactie op vragen van de SP zegde de minister toe zich sterk te zullen maken voor de bouw van meer sociale huurwoningen. Een woningbehoefte-onderzoek heeft volgens Dekker uitgewezen dat er meer behoefte is aan huur- en koopwoningen in het middensegment en koopwoningen in het lage segment. Daar voegt zij nu de sociale huurwoningen aan toe.

Tevens heeft de minister toegezegd meer werk te zullen maken van het bewoond krijgen van lege woningen boven winkels en de herinrichting van onverhuurbare kantoorpanden.