Provincie Friesland
PERSBESLUITENLIJST

Vergadering van Gedeputeerde Staten,
dinsdag 20 januari 2004

Mededelingen

Gedeputeerde Staten hebben de besluitenlijst van de GS-vergadering van 13 januari 2004 vastgesteld.

Besluitenlijsten beschikbaar

1. Aanvraagformulier Budget Sociaal Economisch Beleid
Gedeputeerde Staten hebben het nieuwe aanvraagformulier vastgesteld voor subsidies in het kader van de nieuwe verordening van het Budget Sociaal Economisch Beleid. Dit was nodig nadat Provinciale Staten op 17 december 2003 deze nieuwe verordening hadden vastgesteld.

2. Hanze Passage waterproject
Gedeputeerde Staten stellen E 16.500 aan cofinanciering beschikbaar voor het Friese deelproject voor Hanse Network Water Framework Directive (Kaderrichtlijn Water), een project in het kader van het Interreg IIIC Hanze Passage programma. Doel van het project is om kennis uit te wisselen en kleine pilots uit voeren waarmee bevolking en belangengroepen een rol kunnen spelen in het uitvoeren van de Kaderrichtlijn Water. De projectpartners komen uit Engeland, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Polen en Letland. Het totale project gaat rond de E 300.000 kosten.
Vervolg: Niedersachsen dient het project eind januari in bij het programmasecretariaat in Oldenburg.
Letter of Commitment beschikbaar

3. Uitvoeringskredieten aquaducten Fries Merenproject
De bestekken voor de aquaducten Jeltesloot, Galamadammen en Woudsend zijn nagenoeg klaar, het uitvoeringskrediet is berekend op E 59.200.000 en de (SRN- en Kompasbijdragen zijn inmiddels toegezegd. Het college van GS stelt Provinciale Staten daarom voor om het uitvoeringskrediet ter beschikking te stellen. Het college besloot ook tot een aanvullend voorbereidingskrediet van E 250.000 voor grondaankoop ten behoeve van de nieuwe rondweg Woudsend, waarvan een aquaduct onderdeel is. Op 19 maart 2003 hebben Provinciale Staten hiervoor al een bedrag van een miljoen euro beschikbaar gesteld. Gaan PS op 17 maart 2004 met het GS-voorstel akkoord, dan is de financiering en het doorgaan van de bouw van deze drie aquaducten nog afhankelijk van de instemming over co-financiering van de gemeenteraden van Nijefurd en Wymbritseradiel; die beslissingen worden in de eerste maanden van 2004 genomen.

Persbericht beschikbaar

Stuk beschikbaar

4. Glastuinbouw Noordwest Fryslân
Voor de ontwikkeling op lange termijn van 450 ha glastuinbouw in Noordwest Fryslân is gekozen voor een streekplanherziening gekoppeld aan een milieueffectrapportage (m.e.r). In dit kader leggen Gedeputeerde Staten(GS) aan Provinciale Staten(PS) de MER-richtlijnen ter vaststelling voor. Bij het opstellen van de richtlijnen zijn de inspraakreacties op de startnotitie MER gebruikt. Ook is in dit kader een inspraaknotitie opgesteld. Deze wordt ter kennisname aan PS voorgelegd. GS delen ook aan PS mee dat wordt afgezien van een op korte termijn te realiseren voorontwikkellocatie (circa 50 ha) bij Berlikum. Bij de gemeente bestaat hiervoor onvoldoende draagvlak.
PS-stukken beschikbaar

---- --