Gemeente Rotterdam
Nr. 04
21-01-2004

Sjarel Ex directeur museum Boijmans Van Beuningen

Sjarel Ex is door het College van Burgemeester en wethouders van de gemeente Rotterdam met ingang van 1 juni 2004 benoemd tot algemeen directeur van museum Boijmans Van Beuningen. Hij volgt Chris Dercon op die in mei vorig jaar directeur werd van het Haus der Kunst in München.

Sjarel Ex (1957) is sinds 1988 artistiek en zakelijk directeur van het Centraal Museum, het Rietveld Schröderhuis, de Rietveldhuizen aan de Erasmuslaan in Utrecht en Landhuis Oud-Amelisweerd. Als zodanig was hij verantwoordelijk voor ruim 300 tentoonstellingen, vele publicaties en catalogi, meer dan 2500 aankopen en een volledige bestandscatalogus die mogelijk is gemaakt door een beurs van het VSB Fonds en het Getty Museum Los Angeles.

Verscheidene tentoonstellingen van het Centraal Museum reisden naar het Centre Pompidou en het Getty Museum en diverse musea in onder meer Duitsland, Japan, Zuid-Amerika, Engeland en Scandinavië. Onder leiding van Sjarel Ex werd het Centraal Museum in de periode 1994 en 1998 uitgebreid en geheel vernieuwd.

Sjarel Ex vervulde diverse bestuurs- en adviesfuncties, onder meer bij het Holland Festival, het Amsterdamse Fonds voor de Kunst, het ministerie van OC&W, en de Mondriaanstichting. Momenteel is hij lid Van de Raad van Toezicht van het Theater Instituut, de adviesraad SKOR en de Sikkens Foundation. Verder verschenen van Sjarel Ex verschillende publicaties over de Stijlbeweging, waaronder over de kunstenaars Vilmos Huszár, Theo van Doesburg en Lajos d'Ebneth.

Voordat Ex directeur werd van het Centraal Museum was hij wetenschappelijk medewerker aan de VU Amsterdam en freelance tentoonstellingsmaker. Hij studeerde kunstgeschiedenis aan de Rijksuniversiteit Utrecht.

noot voor de redactie/

Gemeente Rotterdam