Ingezonden persbericht

33e International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2004

PERSBERICHT 27 november 2003

IFFR's Hubert Bals Fonds steunt 28 filmprojecten

In zijn najaar 2003-selectieronde heeft het Hubert Bals Fonds (HBF) van het International Film Festival Rotterdam (IFFR) een totaal van 467.000 Euro toegekend aan achtentwintig niet-Westerse filmprojecten. Het HBF verleent bijdragen voor scenario-ontwikkeling, postproductie of distributie in het land van herkomst. Tijdens het 33e IFFR (21 januari - 1 februari 2004) omvat het Hubert Bals Fonds programma naar verwachting dertig recent met hulp van het HBF voltooide films. Deze films worden midden december 2003 bekend gemaakt.

De HBF najaar 2003-selectieronde telt negen bijdragen voor scenario-ontwikkeling, twaalf bijdragen voor postproductie en drie bijdragen voor distributie in de landen van herkomst. De selectieronde omvat eveneens een bijdrage voor de organisatie van scenarioworkshops in Colon (Argentinie) en Sithengi (Zuid-Afrika). Tenslotte zijn vier HBF Awards uitgereikt voor veelbelovende filmprojecten tijdens de filmmarkten PPP (Zuid-Korea) en Sithengi (Zuid-Afrika).

Onder de voor een HBF-bijdrage voor scenario-ontwikkeling geselecteerde filmprojecten zijn er drie afkomstig uit Argentinië: een blijk van de daar nog steeds vitale activiteit van onafhankelijke filmmakers. In de categorie postproductie zijn bijdragen toegekend aan de met spanning verwachte nieuwe films FAMILIA RODANTE van Pablo Trapero (CRANE WORLD), THE HUNTER van Serik Aprymov (THREE BROTHERS) uit Kazachstan en SPREADING (THE PIRATE MOVIE) van He Jianjun (China). Josue Mendez (Peru), Teona S. Mitevska (Macedonië) en Diao Yinan (China) zijn debuterende filmmakers die een HBF bijdrage voor postproductie ontvangen.

Meerdere voor een HBF-bijdrage geselecteerde filmprojecten zijn afkomstig uit landen (zoals Columbia, Peru, Macedonië en Joegoslavië) waar de locale filmindustrie in moeilijke omstandigheden verkeert na politiek-economische crises. Verder is het HBF verheugd een bijdrage te kunnen leveren aan de distributie van drie films in Congo, Irak en Pakistan. Ook in deze landen ondervinden onafhankelijke filmmakers problemen bij de vertoning van hun films. Een van deze drie films (die allen mede tot stand kwamen dankzij een bijdrage van het HBF) is de Gouden Luipaard-winnaar van het afgelopen festival van Locarno: SILENT WATERS (KHAMOSH PANI) van Sabiha Sumar.

De lijst Najaar 2003-selectieronde van het Hubert Bals Fonds omvat:

Scenario en project ontwikkeling

THE INNOCENTS (BIGONAHAN) - Sepideh Farsi - Iran
THE SKY, THE EARTH AND THE RAIN (EL CIELO, LA TIERRA Y LA LLUVIA) - Jose Luis Torres Leiva - Chili IN THE NAME OF THE DEAD - Apolline Traore - Burkina Faso I'M AFRAID (JA BOJUS) - Oleg Kovalov - Rusland
HOMELAND (JANMO BHOOMI) - Catherine & Tareque Masud - Bangladesh MAYTLAND - Marcelo Charras - Argentinië
MONOBLOC - Luis Ortega - Argentinië
THE ETERNAUT PROJECT (EL PROYECTO ETERNAUTA) - Gustavo Mosquera - Argentinië BLOOD AND RAIN (LA SANGRE Y LA LLUVIA) - Jorge Navas - Columbia

Post productie

LE VOYAGE IMMOBILE (BAB LBHAR) - Daoud Aoulad Syad - Marokko DAYS OF SANTIAGO (DIAS DE SANTIAGO) - Josue Mendez - Peru FAMILIA RODANTE - Pablo Trapero - Argentinië
HOW I KILLED A SAINT - Teona S. Mitevska - Macedonië SPREADING (THE PIRATE MOVIE) (MAN YAN: NI QU NA ER) - He Jianjun - China THE HUNTER (OKHOTNIK) - Serik Aprymov - Kazachstan PARAPALOS - Ana Poliak - Argentinië
FATHER (PÈRE) - Naguel Belouad - Algerije
SHUTKA - Aleksander Manic - Joegoslavië
THE SILENCE BETWEEN TWO THOUGHTS (SOKAATE BEINE DO FEKS) - Babak Payami - Iran UNIFORM - Diao Yinan, China

Distributie in het land van herkomst

FATHER'S GARDEN (LE JARDIN DE PAPA) - Zeka Laplaine - Congo LIFE (JIYAN) - Jano Rosebiani - Irak
SILENT WATERS (KHAMOSH PANI) - Sabiha Sumar - Pakistan

Special projecten

COLON - Scriptworkshop, Argentinië
SITHENGI - Scriptworkshop, Zuid-Afrika

HBF-Awards

PPP, Pusan, Korea:
HI-SO - Aditya Assarat - Thailand

Sithengi, Zuid-Afrika
AFRICAN TALES - Imruh Bakari - Tanzania
BLACK DESIRE - Catherine Kaseketi - Zambia
THE RISE AND FALL OF RICHARD ONYANGO - Njeri Karago - Kenia

Films die dankzij een bijdrage van het HBF tot stand kwamen en vervolgens wereldwijd veel succes haddeb zijn CRANE WORLD (MUNDO GRUA) van Pablo Trapero (Argentinie), 25 WATTS van Juan Pablo Rebella en Pablo Stoll (Uruguay), JAPÓN van Carlos Reygadas (Mexico), DIVINE INTERVENTION van Elia Suleiman (Palestina) en de winnaar van de Grote Jury Prijs in Cannes 2003, UZAK van Nuri Bilge Ceylan (Turkije). SILENT WATERS (KHAMOSH PANI) van Sabiha Sumar won in Locarno afgelopen zomer het Gouden Luipaard. Het Zilveren Luipaard ging toen naar FUSE (GORI VATRA) van Pjer Zalica (Bosna-Herzegovina). Daarmee werd deze prijs voor het tweede achtereenvolgende jaar toegekend aan een 'HBF'-film. In 2002 won SUDDENLY (TAN DE REPENTE) van Diego Lerman (Argentinië) het Zilveren Luipaard.

Profiel van het Hubert Bals Fonds
Het Hubert Bals Fonds (HBF) is evenals de CineMart, onderdeel van het International Film Festival Rotterdam. Het 33e IFFR vindt plaats van 21 januari tot en met 1 februari 2004. Het laatste nieuws over het IFFR, het HBF en de CineMart is het gehele jaar door te vinden op www.filmfestivalrotterdam.com.

Het HBF is opgericht met het doel om hulp te bieden bij de realisatie van opmerkelijke of belangrijke speelfilms en lange, creatieve documentaires van vernieuwende en getalenteerde filmmakers uit ontwikkelingslanden. Het HBF geeft bijdragen die vaak een cruciale rol blijken te spelen om de filmprojecten inderdaad te kunnen gaan maken. Hoewel het fonds nadrukkelijk de financiele aspecten van een project beziet, blijven de inhoud en de artistieke waarde van doorslaggevende betekenis. Sinds de oprichting van het fonds in 1988 (vernoemd naar IFFR oprichter en directeur Huub Bals), hebben rond de vierhonderdvijftig projecten uit Azie, het Midden-Oosten, Oost-Europa, Afrika en Latijns-Amerika een bijdrage ontvangen. Ongeveer 60% van deze projecten zijn gerealiseerd of zijn momenteel in productie. Jaarlijks vertoont het IFFR de recent voltooide films in het festivalprogramma 'Hubert Bals Fonds Harvest. Tijdens de Harvest van het IFFR 2004 zullen dertig nieuwe films vertoond worden. Regelmatig worden films tot stand gekomen dankzij een bijdrage van het HBF geselecteerd voor de VPRO Tiger Award Competitie.

Het Hubert Bals Fonds wordt ondersteund door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Hivos, NCDO, NPS en de Stichting DOEN.

Bijdragen en selectieronden
Ieder jaar heeft het HBF ongeveer 1 miljoen Euro tot zijn beschikking. Hiermee is het fonds in staat om individuele bijdragen toe te kennen van maximaal 10.000 Euro voor scenario-ontwikkeling, 30.000 Euro voor postproductie en 15.000 Euro tenn behoeve van distributie in het land van herkomst. De selectieronden voor bijdragen vinden twee maal per jaar plaats. De deadlines voor het aanvragen van bijdragen zijn 1 maart en 1 september.

Training, workshops, de HBF Awards
Het HBF verleent bijdragen aan initiatieven voor training van filmmakers in ontwikkelingslanden. Tijdens de filmfestivals van Pusan (Zuid-Korea), Buenos Aires (Argentinie), Carthage (Tunesie) en tijdens de filmmarkt in Sithengi (Zuid-Afrika), participeert het HBf in scenarioworkshops. Bij deze gelegenheden kent het fonds een HBF Award toe aan het meest veelbelovende filmproject.

HBF-films in Nederlandse filmtheaters en televisieuitzending Meerdere films die mede tot stand kwamen dankzij een HBF-bijdrage worden aangekocht door Nederlandse distributeurs en uitgebracht in de filmtheaters. De overige zijn via het IFFR beschikbaar voor boeking door filmtheaters of worden met regelmaat vertoond in filmfestivals. In 'Tigers on Tour' brengt het IFFR zelf een aantal van deze films uit. De NPS zendt een aantal van deze films op zondagmiddagen uit in de serie 'Wereldcinema'.

Tiger Releases video/dvd
Op het video- en dvd-label Tiger Releases van het IFFR zijn een groot aantal films mede tot stand gekomen met een bijdrage van het HBF verkrijgbaar. Inmiddels is het HBF samen met andere internationale filmfondsen gestart met een reeks DVD's waarop films worden uitgebracht die bijdragen van deze fondsen ontvingen. De dvd's tonen de films naar keuze in onder meer Nederlandse ondertiteling.

(einde persbericht)

Informatie
IFFR Press Office
Bert-Jan Zoet / Anne Wijnen / Gert-Jan Bleeker
tel +31.10.890.90.90
fax +31.10.890.90.91
email press@filmfestivalrotterdam.com
www.filmfestivalrotterdam.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - -
International Film Festival Rotterdam
Press Department
Bert-Jan Zoet / Anne Wijnen / Gert-Jan Bleeker

P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM
The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2004: Wed, Jan. 21 - Sun, Febr. 1, 2004


---
Message created at: Thu, 27 Nov 2003 16:13:22 +0100 Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---