Filmfestival Rotterdam


12-12-03 Nieuwe Catherine Breillat, eerste zeven films uit VPRO Tiger Awards Competitie, Cinema Regained, Filmmakers in Focus

null

33rd International Film Festival Rotterdam 21 januari 1 februari 2004

PERSBERICHT vrijdag 12 december 2003

> ANATOMIE DE LENFER van Catherine Breillat één van IFFR 2004 wereldpremières

> Eerste zeven films uit VPRO Tiger Awards Competitie

> Cinema Regained presenteert o.a. Tsai Ming-Liang en King Hu, Thom Andersen en Kent MacKenzie

> Filmmakers in Focus: Ken Jacobs en Tunde Kelani

Tijdens het 33e IFFR gaat de nieuwe film van Catherine Breillat, ANATOMIE DE LENFER, in wereldpremière, vlak voordat de film in Frankrijk wordt uitgebracht. Deze film is één van een serie internationale premières uit het festivalprogramma. Het IFFR maakt eveneens de eerste zeven films bekend die meedingen naar de drie VPRO Tiger Awards. Twee regisseurs zullen als Filmmaker in Focus worden geëerd met de vertoning van een deel van hun oeuvre: de underground veteraan Ken Jacobs (Verenigde Staten) en de Nigeriaanse videomaker Tunde Kelani.

De volgende zeven speelfilms zijn geselecteerd voor de VPRO Tiger Awards Competitie van het 33e IFFR. Twee van deze films zijn wereldpremières namelijk HOW I KILLED A SAINT van Teona S. Mitevska (Macedonië) en DAYS OF SANTIAGO van Josue Mendez (Peru). Vier films zijn Europese premières: SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY van Srdjan Vuletic (Bosnië-Herzegovina), THREE STEPS DANCING van Salvatore Mereu (Italië), UNIFORM by Diao Yinan (China) en THE MISSING van Lee Kang-sheng (Taiwan). SOMNAMBULANCE van Sulev Keedus (Estland) gaat als Tiger Award-kandidaat in internationale première. De volledige VPRO Tiger Awards Competitie wordt begin januari 2004 bekend gemaakt.

Breillats film, gebaseerd op haar roman Pornocratie en met Amira Casar en Rocco Siffredi in de hoofdrollen, zou wel eens haar meest controversiële en meest uitdagende kunnen zijn. Ze gaat verder waar ze in haar eerdere film Romance stopte en onderzoekt nietsverhullend, effectief en surrealistisch de ontmoeting tussen een man en een vrouw. Simon Field: Zoals we al aangaven met haar selectie als Filmmaker in Focus in 1999 is Breillat een voor Rotterdam karakteristiek filmmaker: uitdagend, verontrustend en origineel. We zijn zeer verheugd haar, vergezeld van hoofdrolspeler Rocco Siffredi, voor deze wereldpremière opnieuw in Rotterdam te verwelkomen. Breillats nieuwe filmproject UNE VIEILLE MAÎTRESSE is geselecteerd voor de CineMart 2004.

In diverse programmaonderdelen presenteert het IFFR 2004 vele internationale premières. Nieuwe films die gereed zijn gekomen met steun van het Hubert Bals Fonds zijn ondermeer ARSENY TARKOVSKY, ETERNAL PRESENCE van de Russische filmmaker Vjatsjeslav Amirchanian, LE JARDIN DE PAPA van Zeka Laplaine (Congo) en SPREADING van de Chinese filmer He Jianjun (POSTMAN). In het hoofdprogramma ondermeer de internationale première van TOMORROWS WEATHER van de Poolse acteur en regisseur Jerzy Stuhr; DEADLINES, een oorlogsdrama dat zich afspeelt in het Libanon van 1983, geregisseerd door Ludi Boeken (BRITNEY BABY ONE MORE TIME) en Michael Alan Lerner. In het speciale programma Homefront USA ondermeer de speelfilm WAR van Jake Mahaffy en de documentaire PERSONS OF INTEREST van Alison Maclean (JESUS SON) en Tobias Perse. In het programma over de cinema van de Roma, Once We Were Birds, presenteert het IFFR de internationale première van TAKE ME AWAY van Tonino Zangardi uit Italië.

In het IFFR 2004 programma zijn ondermeer de wereldpremières opgenomen van de Nederlandse producties: HET ZUIDEN van Martin Koolhoven met Monic Hendrickx en Oksana Akinsjina, JUSTIÇA van Maria Ramos, JOHAN CRUYFF: EN EL MOMENTO DADO van Ramón Gieling en de Rotterdamse martial arts film FIGHTING FISH van Jamel Aattache (met onder meer Chantal Janzen).

Nadat de eerdere bekendmaking van Raul Ruiz als Filmmaker in Focus en Isaac Julien als Artist in Focus, zullen ook de Amerikaanse experimentele filmmaker Ken Jacobs en de Nigeriaanse regisseur Tunde Kelani tijdens IFFR 2004 worden geëerd als Filmmaker in Focus. In een commentaar op de selectie van Ken Jacobs en Tunde Kelani, zegt IFFR codirecteur Simon Field: Net als Stan Brakhage (een Filmmaker in Focus in 2002), is Ken Jacobs is een van de meesters van de onafhankelijke Amerikaanse film. De vijf programmas van dit eerbetoon presenteren een selectie van films gemaakt in de jaren vijftig. Daarin is onder meer de legendarische underground-performer en filmmaker Jack Smith te bewonderen. Een ander hoogtepunt is Jacobs magnum opus STAR SPANGLED TO DEATH. Hij begon hieraan in 1957 en heeft de film zojuist voltooid met een bijtende kritiek op het tijdperk Bush. Jacobs zal verder optreden met twee van zijn legendarische Nervous System live performances zelden vertoond in Europa waarin hij gebruikt maakt van film en een toverlantaarn.

Simon Field vervolgt: Tunde Kelani is een van de leidende en meest gewaardeerde personen in het verbazingwekkende fenomeen Nollywood, zoals het inmiddels bekend raakt: de direct op video geproduceerde films die in Nigeria razend populair zijn. Deze populaire films hebben een geheel andere ambitie en stijl dan de kunstzinnige films uit Afrika die festivalbezoekers zo goed kennen. Het is daarnaast een opmerkelijke ontwikkeling van low budget film. De focus van de zeer productieve filmmaker Kelani met vijf van zijn films waaronder zijn bekendste speelfilm THUNDERBOLT heeft tot doel dit fenomeen onder de aandacht te brengen.

Ten opzichte van de vorige festivaleditie, zal het festivalonderdeel Cinema Regained ditmaal omvangrijker worden. Cinema Regained omvat nieuwe speelfilms en documentaires gecombineerd met de hervertoning van oudere films die de makers hebben geïnspireerd of beïnvloed. Zo zal Tsai Ming-Liangs nieuwste speelfilm GOODBYE, DRAGON INN vergezeld gaan van de klassieke vechtfilm DRAGON GATE INN (1966) van King Hu. Thom Andersen's LOS ANGELES PLAYS ITSELF gaat gepaard met THE EXILES (1961) van Kent Mackenzie. Ook presenteert Cinema Regained ABEL FERRARA: NOT GUILTY, een portret van deze dwarse filmmaker van de hand van Rafi Pitts.

(einde persbericht)

Informatie: IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet / Anne Wijnen

Informatie IFFR 2004 persaccreditatie: IFFR Press Office, Gert-Jan Bleeker Tel. +31.10.890.90.90 Fax: +31.10.890.90.91

Email: press@filmfestivalrotterdam.com Festivalwebsite http://www.filmfestivalrotterdam.com

Contact

phone: +31 10 890 90 90 fax:+31 10 890 90 91 e-mail: press@ filmfestivalrotterdam.com

Press officer Bert-Jan Zoet Bert-Jan Zoet