Ingezonden persbericht


33rd International Film Festival Rotterdam
21 januari - 1 februari 2004


PERSBERICHT 13 januari 2004


Record aantal films en premières in Hubert Bals Fonds Harvest


De 'oogst' van het Hubert Bals Fonds (HBF) is groter dan ooit. Het International Film Festival Rotterdam 2004 presenteert 25 films in de HBF Harvest, naast de vijf door het fonds ondersteunde speelfilms die voor de VPRO Tiger Awards Competitie zijn geselecteerd.
Naast al elders bekroonde films zoals UZAK (Grote Juryprijs Cannes) of SILENT WATERS en FUSE (respectievelijk Gouden en Zilveren Luipaard in Locarno), zijn daarbij elf wereldpremières, en twee films die na de vertoning in het Sundance-festival hun Europese première in Rotterdam beleven.

De diversiteit van de producties reflecteert de internationale, geëngageerde en artistieke keuzes van het HBF en het festival. Niet alleen gaat het om films van alle continenten - voor het eerst inclusief Oceanië - maar ook vele verschillende soorten film: creatieve documentaires zowel als oorlogsfilms, zowel sociale komedies als tragedies, experimentele cinema en psychologisch drama.
Filmmakers in deze landen weten op een creatieve en in toenemende mate succesvolle wijze gebruik te maken van nieuwe technieken om films te maken en te verspreiden. Tegelijkertijd proberen de autoriteiten in sommige landen - soms zelfs in toenemende mate - de kunstzinnige, filmische uiting van ideeën en meningen tegen te houden. Daar waar vertoning in eigen land onmogelijk is, wordt de steun van fondsen als het Hubert Bals Fonds des te noodzakelijker. De samenwerking met instellingen als NCDO, Hivos en Amnesty International om aandacht te vragen voor artistieke, geëngageerde films uit de Derde Wereld is dan ook onontbeerlijk voor succes.

Het Hubert Bals Fonds is ook bijzonder blij met het feit dat zeventien van de in totaal dertig gereedgekomen films van de hand van debutanten zijn, waarmee de doelstelling om jong talent in ontwikkelingslanden op weg te helpen, ruimschoots gehaald lijkt.


Hubert Bals Fonds premières:

Algerije
PÈRE / FATHER (Naguel Belouad)
Algerijnse jongen wil naar zijn onbekende vader die in Marseille schijnt te wonen. Meanderend tussen fantasie en werkelijkheid creëert Belouad een overtuigend beeld van de angstaanjagende situatie in Algerije en de uitzichtloze in Marseille.

Albanië
THE MOONLESS NIGHT (Artan Minarolli)
Burlesk, poëtisch drama. Jongen en meisje ontmoeten elkaar in een chaotisch volle trein op weg naar de kust en het buitenland.

Angola / Frankrijk
NA CIDADE VAZIA / IN THE OPEN CITY (Maria Joao Ganga)
Het verhaal van twaalfjarige oorlogsvluchteling die door de grimmige straten van de Angolese havenstad Luanda dwaalt.

Argentinië
BUENA VIDA DELIVERY (Leonardo Di Cesare)
Jongeman is blij met zijn nieuwe vriendin, maar krijgt ook haar familie en een churro-fabriek in huis. Pintereske sociale komedie.

Brazilië
NINA (Heitor Dahlia)
Psychologische thriller doorspekt met animaties over de arme striptekenares Nina, inwonend bij haar gemene hospita. Ze zakt steeds verder weg in een gewelddadige fantasiewereld.

China
PIRATED COPY (He Jianjun)
De maker van onder meer POSTMAN gebruikt een geheel andere stijl voor dit moderne portret van de hedendaagse Chinese samenleving aan de hand van de alomtegenwoordige illegaal verkochte westerse films.

Congo / Frankrijk
LE JARDIN DE PAPA (Zeka Laplaine) Europese première
Van de maker van Macadam Tribu. Huwelijksreis van Frans echtpaar naar Afrikaans land loopt scheef vanaf het moment dat hun taxi op weg naar het hotel een ongeluk veroorzaakt.

Fiji
THE LAND HAS EYES (Vilsoni Hereniko) Europese première
Eerste speelfilm geregisseerd door een bewoner van één van de Fiji-eilanden en daar gedraaid. Een jonge vrouw wier familienaam in een onjuist daglicht is gesteld, laat zich inspireren door een mythisch voorbeeld.

Iran
NAVEL (Mohammed Shirvani)
Bekroonde Iraanse regisseur van korte films maakte speelfilmdebuut met experimenteel reality-drama over vijf uiteenlopende, moderne Iraniërs (van uitgestapte geestelijke tot dienstplichtige soldaat en geremigreerde vrouw) in één huis.

Roemenië
THE PHARAOH (Sinisa Dragin)
Oude zwerver herinnert zich zijn veertig jaar als politiek gevangene in Siberië niet meer. Tiger Award-winnaar Dragin (EVERYDAY GOD KISSES US ON THE MOUTH) maakte een film over de blik van een beginnende journaliste in Boekarest die op dit verhaal stuit.

Rusland
ARSENY TARKOVSKY ETERNAL PRESENCE (Vjatsjeslav Amirchanian)
Poëtisch document over het leven van de Russische dichter Arseni Tarkovski (1907-1989), vader van meesterfilmer Andrej. Filmmaker Amirchanian documenteerde Arseni Tarkovski's laatste levensjaren.

IN THE DARK (Sergej Dvortsevoj)
Oude blinde man maakt mooie garen boodschappennetjes, zijn kat speelt met kluwen. De mensen buiten gebruiken echter plastic tasjes. Juweel van 40 minuten uit Moskou.

Wit-Rusland
MYSTERIUM OCCUPATION (Andrej Koedinenko)
Met veel flair gedraaid expressief drieluik over de Tweede Wereldoorlog: de Wit-Russische bevolking heeft te lijden onder zowel Duitse soldaten als door Moskou geïnstrueerde bandieten.


Ook in de Hubert Bals Fonds Harvest van het IFFR 2004:

Argentinië
ANA Y LOS OTROS (Celina Murga)
LOS GUANTES MÁGICOS (Martin Rejtman)

Bosnië- Herzegovina
FUSE (Pjer Zalica)

Iran
ABJAD (Abolfazl Jalili)
TEHRAN 7:00 A.M. (Amir Shahab Razavian)
THE SILENCE BETWEEN TWO THOUGHTS (Babak Payami)

Kazachstan
LITTLE MEN (Nariman Toerebajev)

Pakistan
SILENT WATERS (Sabiha Sumar)

Thailand
LAST LIFE IN THE UNIVERSE (Pen-Ek Ratanaruang)

Turkije
UZAK (Nuri Bilge Ceylan)


Eerder werd reeds bekendgemaakt dat de volgende door het HBF ondersteunde films voor de VPRO Tiger Awards Competitie van het 33e IFFR werden geselecteerd:

Bosnië-Herzigovina
SUMMER IN THE GOLDEN VALLEY (Srdjan Vuletic)

China
UNIFORM (Diao Yinan)

Estland
SOMNAMBULANCE (Sulev Keedus)

Macedonië
HOW I KILLED A SAINT (Teona S Mitevska)

Peru
DIAS DE SANTIAGO (Josue Mendez)


(einde persbericht)


Noten aan de redactie:

- Informatie: IFFR Press Office, Bert-Jan Zoet / Anne Wijnen
- Alle voorgaande persberichten: zie perspagina festivalwebsite
- Film stills alle IFFR 2004 films: vanaf 15 januari online, zie perspagina festivalwebsite

Tel. +31.10.890.90.90
Fax: +31.10.890.90.91
Email: press@filmfestivalrotterdam.com
Festivalwebsite http://www.filmfestivalrotterdam.com


- - - - - - - - - - - - - - - - - -


International Film Festival Rotterdam
Press Department:
Bert-Jan Zoet, Press Officer
Anne Wijnen, Assistent Press Officer & Press Desk Coordinator
Gert-Jan Bleeker and Julia de Boer, Press Accreditations


P.O. Box 21696
3001 AR ROTTERDAM


The Netherlands

tel + 31 10 890 90 90
fax + 31 10 890 90 91
email press@filmfestivalrotterdam.com
http://www.filmfestivalrotterdam.com

IFFR 2004: Wed, Jan. 21 - Sun, Febr. 1, 2004

---


Message created at: Tue, 13 Jan 2004 18:31:16 +0100
Message sent by: press@filmfestivalrotterdam.com
Message served by: Filmfestivalrotterdam.com, the Netherlands
---