Gemeente Ede

nummer 9 / Ede, 14 januari 2004

Stichting Moslims Ede dient bouwaanvraag moskee Goudenstein in

De Stichting Moslims Ede dient naar verwachting deze week een aanvraag voor een bouwvergunning in voor een moskee aan de Goudenstein. Dit betekent dat de gemeente Ede deze aanvraag op 21 januari zal publiceren. De gemeente dient binnen 12 weken na indiening een besluit over de aanvraag te nemen.

De gemeente Ede is verplicht de aanvraag voor een bouwvergunning zo spoedig mogelijk na ontvangst te publiceren. Dit zal zoals het er nu uitziet gebeuren op 21 januari 2004 in Ede Stad.

Parkeren
Naast een bouwvergunning vraagt de Stichting Moslims ook vrijstelling van de bouwverordening voor het onderdeel parkeren. Normaal gesproken dient voor een voorziening als een moskee te zorgen voor voldoende parkeergelegenheid op eigen terrein. Daar is aan de Goudenstein echter onvoldoende ruimte voor. Uit in opdracht van de gemeente Ede uitgevoerd parkeeronderzoek blijkt dat in de directe omgeving voldoende parkeergelegenheid aan de openbare weg aanwezig is. De gemeente Ede is dan ook van plan vrijstelling van de bouwverordening voor het onderdeel parkeren te verlenen.

De aanvraag voor de bouwvergunning en het parkeeronderzoek met het voornemen van de gemeente om voor dat onderdeel vrijstelling van de bouwverordening te verlenen liggen gedurende vier weken na de publicatie ter inzage bij het infocentrum Bouwen, Wonen en Milieu in Stadskantoor De Doelen aan het Raadhuisplein 2 in Ede. Gedurende die periode kan iedereen een zogenaamde `zienswijze' indienen bij de gemeente.

Procedures
Maximaal 12 weken na indiening van de aanvraag moet de gemeente een beslissing nemen over de bouwvergunning. De gemeente zal de aanvraag toetsen aan het bestemmingsplan, aan de bouwverordening, het bouwbesluit en aan `redelijke eisen van welstand'. Het bouwplan past binnen het geldende bestemmingsplan en de welstandscommissie heeft positief over het plan geadviseerd. Met betrekking tot de bouwverordening moet, zoals reeds aangegeven, een vrijstelling verleend worden voor het onderdeel parkeren. Zodra de bouwvergunning en de vrijstelling van de bouwverordening verleend zijn, start een periode van zes weken waarin belanghebbenden bezwaar kunnen maken tegen de verleende vergunning en vrijstelling.

Peppelensteeg
Op 5 maart 2003 heeft de gemeenteraad besloten om voor zowel de locatie Goudenstein als voor de locatie Peppelensteeg de procedures op te starten om te komen tot de bouw van een moskee. In een later stadium zou de gemeenteraad dan besluiten met welke procedure verder gegaan zal worden. Op dat moment zal de gemeenteraad ook beslissen over de verkoop van de grond. Voor wat betreft de locatie Peppelensteeg voert de gemeente op dit moment op constructieve wijze overleg met de Stichting Moslims met als doel om ook hier te komen tot een bouwaanvraag. De gemeente en Stichting Moslims hebben samen afgesproken pas naar buiten te treden met de resultaten van dit overleg zodra er concrete acties te melden zijn.