Gemeente Utrecht

Diensthoofden gemeente utrecht leggen integriteitsverklaring af

De diensthoofden van de gemeente Utrecht leggen op 21 januari een integriteitsverklaring af. Dit doen zij op een speciale bijeenkomst ten overstaan van burgemeester A.H. Brouwer-Korf en in aanwezigheid van Leefbaar Utrecht-wethouder T. Gispen van Personele zaken. De diensthoofden zullen onder meer uitspreken dat zij een integere, zorgvuldige en betrouwbare vertegenwoordiger zijn in contacten met burgers, klanten en maatschappelijke organisaties. De verklaring wordt zwart op wit vastgelegd. In de loop van 2004 volgen integriteitsbijeenkomsten voor alle andere gemeenteambtenaren in aanwezigheid van hun diensthoofd en een van de leden van het college van burgemeester en wethouders. De medewerkers leggen de integriteitsverklaring op vrijwillige basis af.

Met de verklaring wil de gemeente Utrecht de eigen medewerkers extra bewust maken van hun speciale rol en positie als ambtenaar. De tekst van de verklaring maakt duidelijk wat de gemeente onder integriteit verstaat en wat er van medewerkers wordt verwacht als ambtenaar. Iedereen spreekt dezelfde verklaring uit ongeacht functie, religie of achtergrond en ondertekent deze.

Nieuw gemeentepersoneel moet vanaf september 2003 de integriteitsverklaring verplicht afleggen binnen drie maanden na indiensttreding. De aftrap hiervoor is inmiddels gegeven bij de dienst Burgerzaken en Gemeentebelastingen.

Het college van burgemeester en wethouders heeft de integriteitsverklaring vorig jaar geintroduceerd om het integriteitsbeleid voor de ambtelijke organisatie verder aan te scherpen, als uitwerking van een breder plan van aanpak Naast de integriteitsverklaring zijn er ook strengere regels voor het aannemen van geschenken en uitnodigingen en voor het gebruik van eigendommen van de gemeente. De regelingen maken sinds september 2003 onderdeel uit van de arbeidsvoorwaardenregeling van de gemeente Utrecht. Vorig jaar zijn verder de nevenactiviteiten van ambtenaren geinventariseerd en beoordeeld op toelaatbaarheid. Wijzigingen in de nevenactiviteiten waardoor belangenverstrengeling kan ontstaan, moeten worden gemeld. Het college van Utrecht wil met deze maatregelen het integriteitsbewustzijn van de gemeentelijke organisatie verder vergroten.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u zich wenden tot Regie Bouma, Bestuurscommunicatie, 030-286 11 55.

TEKST INTEGRITEITSVERKLARING

De gemeente Utrecht heeft als overheidsinstelling een voorbeeldfunctie in de maatschappij. Dit brengt voor de personeelsleden van de gemeente Utrecht speciale verantwoordelijkheden met zich mee.

Deze verklaring heeft tot doel dat het personeelslid zich bewust is van die speciale positie en dat hij/zij belooft zich daarnaar te gedragen.

De gemeente Utrecht wil een organisatie zijn met een open werkklimaat, die zich inzet voor de belangen van de stad Utrecht en het vertrouwen heeft van de burgers.

Hiertoe verklaar ik het volgende:
Ik ben in mijn contacten met burgers, klanten en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties een integere, zorgvuldige en betrouwbare vertegenwoordiger van de gemeente Utrecht.

Ik voorkom dat mijn gedrag het aanzien van de gemeente Utrecht schaadt. Ik ben mij ervan bewust dat ik geen geschenken of gunsten mag accepteren, dat ik de vertrouwelijke informatie die ik in mijn werk krijg alleen voor dat werk mag gebruiken en dat ik zorgvuldig zal omgaan met gemeentelijke eigendommen.

Antwoord: Dat beloof ik!

Utrecht, 16 januari 2004.