Socialistische Partij

SP opent `Minlijn' om verlies aan inkomen te meten

19-01-2004 * De SP opent woensdag een speciaal telefoonnummer waar mensen aan Kamerleden kunnen melden hoeveel zij er op achteruit gaan dankzij de maatregelen van de regering. Initiatiefneemster Agnes Kant: "Via deze `Minlijn' kunnen de mensen vertellen wat zij in de werkelijkheid merken van de bezuinigingen. De papieren werkelijkheid van Den Haag is namelijk altijd anders dan die van de mensen."

Maatregelen als de bezuinigingen op het ziekenfonds en de verhoogde eigen bijdrage voor de Thuiszorg hebben tot veel onrust geleid. Balkenende zei eerst dat iedereen tussen de nul en één procent koopkracht zou verliezen, maar al snel bleken tienduizenden mensen er tot acht procent op achteruit te gaan. Kant: "Vooral voor ouderen, chronisch zieken en gehandicapten zijn de effecten van de maatregelen zwaarder dan hen werd voorgehouden. De ministers zwaaien met gemiddelden en statistieken, maar wij willen van de mensen zelf weten welk effect de bezuinigingen hebben op hun beurs en op hun leven."

Woensdag zitten de Kamerleden van de SP zelf achter de telefoon. De Minlijn is bereikbaar is op nummer 0900 - 202 52 70 (10 ct p/m) en blijft de komende weken op doordeweekse dagen geopend. Ook via de website van de SP kan vanaf woensdag inkomensverlies gemeld worden. Met de resultaten zal de SP in de Tweede Kamer de regering confronteren. De campagne wordt ondersteund door een serie radiospotjes op diverse zenders.