Universiteit van Tilburg

E. du Perronprijs voor Carl Friedman

Uitreiking op 21 januari tijdens symposium over jeugdliteratuur

De E. du Perronprijs 2003, een gezamenlijk initiatief van de Gemeente Tilburg en de Letterenfaculteit van de Universiteit van Tilburg, wordt dit jaar toegekend aan Carl Friedman voor haar letterkundig werk. De uitreiking vindt plaats op 21 januari tijdens het symposium Dàt moet je gelezen hebben (over de canon van de jeugdliteratuur).

Carl Friedman is de veertiende laureaat van de E. du Perronprijs, die werd ingesteld ter bekroning van mensen of instellingen die zich middels een actieve bijdrage aan de cultuur verdienstelijk hebben gemaakt voor de bevordering van wederzijds begrip en een goede verstandhouding tussen de in Nederland woonachtige bevolkingsgroepen. De prijs, die in 1986 is ingesteld, werd eerder uitgereikt aan auteurs als Nilgün Yerli, Kader Abdollah, Anil Ramdas, Max Velthuijs en Marion Bloem.
De jury, bestaande uit prof. dr. Guus Extra, drs. Wilbert van Herwijnen en dr. Piet Mooren, stelt dat in het jaar dat Nederland als multiculturele samenleving van steeds meer kanten geconfronteerd wordt met steeds scheller klinkende vormen van fundamentalisme het van bijzonder belang te attenderen op de genuanceerde stem van de E. du Perron laureaat 2003. De jury noemt haar een auteur voor alle leeftijden vanwege haar kinderlijke onbevangenheid, haar met de paplepel meegekregen plezier in jeugdliteratuur, haar warme band met dieren, en haar bizarre humor en haar lichtvoetige stijl. Met haar debuut Tralievader (1991) heeft Carl Friedman meteen een nieuw werkwoord aan de Nederlandse taal toegevoegd: kamp hebben. Met die uitdrukking herinnert de vader van de ik-figuur aan wat de concentratiekampen hem hebben aangedaan: Ik heb kamp, kamp in mijn gezicht, kamp in mijn vingers en kamp in mijn voeten. Twee jaar later geeft Friedman met het al even autobiografisch georiënteerd Twee koffers vol uitdrukking aan de mentale ontreddering waarmee de vader van de ik-figuur dag en nacht op zoek is naar de koffers die hij in de buurt van een van zijn onderduikadressen in Antwerpen heeft begraven. Volgens zijn vrouw denkt hij dat die koffers hem terug kunnen geven wat de oorlog kapot heeft gemaakt. Berlijn, zijn jeugd, zijn vader en moeder, alles wat hij toen had en was. Niet zijn koffers, maar híj is in die oorlog zoek geraakt. Uit het juryrapport: De kracht van Carl Friedmans morele verbeelding bestaat uit het episch-dramatisch talent om standpunten via personages tot leven te wekken. Met datzelfde talent brengt ze als columniste, eerst een paar jaar lang in Trouw en inmiddels al enige tijd in Vrij Nederland, de beide kanten van de medaille en het gelijk van vergeten groepen in de samenleving in diverse dimensies onder de aandacht.

Het werk van Carl Friedman wordt uitgegeven door Van Oorschot en is vertaald in Australië, Duitsland, Engeland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Noot voor de pers

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met dr. Piet Mooren (013 466 8257, e-mail: P.E.J.M.Mooren@uvt.nl. De prijsuitreiking vindt plaats op 21 januari om 13.00 in de aula van de Universiteit van Tilburg, tijdens het symposium Dàt moet je gelezen hebben. Zie het programma

Tilburg, 21 januari 2004
Laatst gewijzigd: maandag 19 januari 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Wetenschap en onderzoek

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen