Gemeente Gouda


datum: 20 januari 2004
afdeling: Communicatie en persvoorlichting
contactpersoon: Karin Westerink
telefoon: 0182-58 83 49

start inspraak parkeerbeleidsplan

Vanaf 21 januari 2004 is het mogelijk een inspraakreactie te geven op het conceptparkeerbeleidsplan. Het parkeerbeleidsplan zoals het er nu ligt, is tot stand gekomen in samenspraak met betrokken Gouwenaars, in een interactief project. Het is een concept beleidsplan met aanbevelingen en voorstellen. Na de inspraak worden de ingekomen reacties verwerkt en bespreekt het college het parkeerbeleidsplan. Het college neemt dan een standpunt in en vraagt vervolgens de raad om een besluit te nemen. Inspraak is mogelijk tot 21 februari.

Er is een aantal ontwikkelingen (nieuwbouwplannen, groei aantal autos, toename autogebruik) dat nieuw parkeerbeleid, ook voor de lange termijn, noodzakelijk maakt. Over parkeren heeft bijna iedereen wel een mening. Verschillende gebruikersgroepen (bewoners, ondernemers, bezoekers) hebben hun eigen wensen en belangen. In een interactief proces, dat wil zeggen samen met bewoners en belanghebbenden, is een plan opgesteld. Dit plan is nog niet definitief. Vanaf 21 januari is het mogelijk gedurende vier weken een inspraakreactie te geven.

uiteenlopende maatregelen

In de binnenstad van Gouda is het voor winkelend publiek vaak moeilijk om een vrije parkeerplek te vinden. Ook belanghebbenden met een vergunning vinden niet makkelijk een plek. In verschillende gebieden in de Binnenstad stijgt de gemiddelde bezettingsgraad van de parkeerplaatsen op koopavond en zaterdag tot boven de honderd procent. Verscheidene woonwijken lijden onder het groeiende autobezit van de Gouwenaar. Gouda hoort wat autodichtheid betreft tot de topvijf van Nederland. Op iedere tachtig autos zijn honderd parkeerplaatsen nodig. Vooral in Achterwillens wordt die norm bij lange niet gehaald. Maar ook in Plaswijck, Noord, Korte Akkeren, Kadebuurt, Kort Haarlem en Goverwelle is het s avonds, als iedereen thuiskomt, dringen geblazen. Het nieuwe parkeerbeleidsplan voorziet in uiteenlopende maatregelen. Die maatregelen moeten om te beginnen zorgen voor voldoende en veilige parkeervoorzieningen. De maatregelen zijn afgestemd op verschillende gebruikersgroepen, zoals bewoners, bezoekers en mensen die in Gouda werken. Verder moeten de maatregelen ervoor gaan zorgen dat er geen toename komt van de parkeerdruk als gevolg van nieuwbouwplannen. Tenslotte is gekeken naar de tarieven voor het parkeren en naar dingen als de afmetingen van de parkeervakken.

reageren

Op het plan kan op drie manieren worden gereageerd. Schriftelijk, door een reactie te sturen naar het college van burgemeester en wethouders van Gouda, parkeerbeleidsplan, antwoordnummer 10005, 2800 VB Gouda. Via internet, door een formulier in te vullen op www.gouda.nl/projecten/parkeerbeleid en dat formulier al of niet digitaal te versturen.
Mondeling, door een inloopbijeenkomst te bezoeken. Er komen twee van zulke inloopbijeenkomsten. De eerste gaat over woonwijken en bedrijventerreinen. Deze is op 2 februari. De tweede gaat over de binnenstad en de schil rond de binnenstad. Deze is op 3 februari. Beide bijeenkomsten worden gehouden van 17.00 tot 21.00 uur in de Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100. Men kan op elk moment binnenlopen.

gratis samenvatting

Een gratis samenvatting van het parkeerbeleidsplan samen met het conceptplan is te verkrijgen in de Stadswinkel Buytenerf, Klein Amerika 20. Verder liggen exemplaren ter inzage in het Stadskantoor, het stadhuis, de bibliotheken en de buurthuizen. Wie niet in de gelegenheid is om een exemplaar van het conceptplan en de samenvatting op te halen, kan hem aanvragen via telefoon 0182 - 58 82 89. Tevens is het complete stuk en de samenvatting te vinden op internetadres www.gouda.nl, onder de rubriek projecten, parkeerbeleidsplan.