Ingezonden persbericht

Foutieve berichtgeving Boschtion in Brabants Dagblad

DEN BOSCH, 20040121 -- Afgelopen zaterdag 17 januari hebben Rianneke Huibers en Lisette van der Swaluw, journalistes voor het Brabants Dagblad een prominent artikel gepubliceerd over Boschtion, de lokale omroep van s-Hertogenbosch. Dit artikel bevat foutieve gegevens en geeft een onvolledige voorstelling van zaken. Daardoor is er onterecht een fundamenteel verkeerd beeld geschetst van de gang van zaken bij Boschtion.


De kern van het verhaal is voornamelijk gebaseerd de voorlopige bevindingen van Mr. Groenen, die als curator momenteel het faillissement van de stichting behandelt. Het Brabants Dagblad suggereert dat de curator Groenen Albert Jan Struik ervan verdenkt de Stichting Boschtion financiëel te hebben benadeeld. Dit is niet het geval. Er zijn nooit aanwijzingen voor geweest, het bestuur was en is dit niet van mening en ook de curator heeft een dergelijke conclusie helemaal niet getrokken. De curator heeft slechts aangegeven dat hij nog niet alle gegevens heeft gezien en dat hij uiteraard alle relevante stukken nog nader en kritisch zal bestuderen.

Ook is door de curator niet aangegeven dat er overwogen wordt melding te doen bij de Officier van Justitie, hoewel het Brabants Dagblad dat wel nadrukkelijk meldt. De informatie van de krant is dus onjuist en misleidend. In een persoonlijke brief aan Albert Jan Struik heeft hij naar aanleiding van de verhalen in het Brabants Dagblad aangegeven dat dit niet aan de orde is.

Overigens zijn er door de betrokken journalistes diverse vragen gesteld en reacties gevraagd aan verschillende betrokkenen, doch niet op dit punt: niet aan de woordvoerder, niet aan de penningmeester en ook niet aan Albert Jan Struik. Voor enige reactie was dus geen gelegenheid.

Daarbij hebben de journalistes verzuimd te melden dat de citaten uit het faillissements verslag in feite uit de tussentijdse rapportage van de curator aan de rechter-commisaris komen en dus geen finale-oordeel kunnen en mogen vormen. De lezer wordt in dit artikel door het Brabants Dagblad derhalve een onvolledig en onjuist beeld geschetst.

De conclusie van het Brabants Dagblad dat de lokale omroep van s-Hertogenbosch slechte ervaringen heeft met Albert Jan Struik, of dat de rekening wordt opgemaakt van na zijn komst is al even onjuist: Boschtion heeft beslist geen slechte ervaringen met Albert Jan Struik, noch kan het uiteindelijke faillissement van de omroep hem toegeschreven worden. Sterker nog: sinds de aanvang van de samenwerking met M.C. Producties en de persoonlijke inzet van Albert Jan Struik is Boschtion in de periode vanaf eind 2000 erin geslaagd (ondanks een schuldenlast die reeds eerder was ontstaan) op kostendekkende basis een enorme uitbreiding van haar activiteiten te realiseren.

Het beeld dat van de Albert Jan Struik en M.C. Producties wordt geschetst aan de hand van de rondgang bij andere omroepen, wordt door het bestuur niet herkend en geenszins onderschreven. De onderbouwing van nagenoeg alle overige aantijgingen, negatieve citaten en toespelingen ontbreekt in het artikel. Van veel zaken is volstrekt onduidelijk wat de concrete relevantie is. Blijkbaar wordt er gezocht naar feiten die de eerder vastgestelde onjuiste conclusies kunnen voeden. Boschtion bertreurt deze wijze van berichtgeving en ziet niet in welke motivaties aanleiding tot een dergelijke benadering zijn geweest.

In samenwerking met de andere genoemde (gedupeerde) partijen in de publicaties van zaterdag 17 januari j.l, wordt in de komende dagen het geheel van onjuistheden en misleidingen in kaart gebracht teneinde met een gezamelijk reactie te komen en eventueel juridische concequenties in overweging te nemen.



Boschtion RTV