Het Nederlandse Rode Kruis

21 januari 2004
Rode Kruis bestrijdt gevolgen van ramp Tsjernobyl

De kerncentrale in Tsjernobyl

Langs de kant van de weg staan waarschuwingsborden: ´Verboden toegang, besmette zone. Verboden vee te laten grazen of agrarische activiteiten te ondernemen.´ Het is alweer achttien jaar geleden dat de kerncentrale van Tsjernobyl explodeerde. Voor ons is dat een hele tijd terug maar miljoenen mensen in de Oekraïne, Wit-Rusland en de Russische Federatie leven nog elke dag met de gevolgen.

Mobiele teams

Dit meisje wordt onderzocht op schildklierkanker

Het aantal gevallen van schildklierkanker is bijvoorbeeld enorm gestegen. Mobiele teams van het Rode Kruis rijden honderden kilometers, van dorp naar dorp, van school naar school om de gezondheid van de bewoners te onderzoeken. Met hun busjes, voorzien van onderzoeksapparatuur, kunnen de artsen van het Rode Kruis afgelegen streken bereiken waar verder nauwelijks gezondheidszorg is. Op de dorpsscholen delen ze ook vitaminetabletten uit aan kinderen, want in deze arme streken leven de mensen op een eenzijdig dieet.

Humberto Tan reisde als ambassadeur van het Nederlandse Rode Kruis naar de Oekraïne. Het Nederlandse Rode Kruis steunt het gezondheidsprogramma, met een financiële bijdrage van de Nationale Postcodeloterij van één miljoen euro. Humberto Tan: ´Je rijdt door spookdorpen waar niemand meer woont, want veel mensen zijn na de kernramp vertrokken. De straling is er nog heel hoog, die waarschuwingsborden staan er niet voor niets.

De waarheid
Maar een kwartier later sta je in een ander dorp, in een klaslokaal waar rijen jongeren staan te wachten tot het Rode Kruis ze onderzoekt. Daar wonen dan gewoon nog mensen. Ze hebben vrijwel allemaal gezondheidsproblemen. De ramp is nog altijd overal. Ik vroeg aan een meisje of ik wat voor haar kon doen, ze zei: "Vertel de mensen in Nederland de waarheid." ´

Meer informatie:

* Hulp aan Tsjernobyl slachtoffers dankzij de Nationale Postcode Loterij

* Maak deze activiteit mogelijk! Doneer aan het Rode Kruis