Provincie Zuid-Holland




RijnGouweLijn

In maart 2003 is de provincie Zuid-Holland een proef gestart om op het bestaande spoor tussen Alphen aan den Rijn en Gouda light-rail voertuigen te laten rijden. De modernisering van de Rijn Gouwe Lijn Oost is hiermee in gang gezet. Met de ontwerpontwikkelings-visie 'De Lijn, de Gouwe en de Oude Rijn' presenteert het college van Gedeputeerde Staten haar visie op de mogelijkheden en kansen die de modernisering van de Rijn Gouwe Lijn Oost biedt voor ruimtelijke ontwikkeling. Hierbij is het uitgangspunt dat de Rijn Gouwe Lijn Oost naast een goede openbaar vervoersverbinding ook ruimte biedt om woningen, kantoren en kleine bedrijven bij stations te bouwen.

Door deze integrale aanpak kan een kwaliteitsimpuls in het gebied worden gegeven. Vooral de bestaande kernen en dorpen kunnen hiervan profiteren omdat voor verschillende bevolkingsgroepen woningen worden gebouwd. Zo wordt door verstedelijking rond de haltes van de Rijn Gouwe Lijn Oost tegemoet gekomen aan de vraag naar vooral ouderenhuisvesting in het gebied. Daarnaast zijn Leiden, Alphen aan den Rijn en Gouda bezig met het vernieuwen van hun stations- en centrumgebieden. Ook daar komen woningen, naast kantoren en winkelvoorzieningen. In het gebied is het mogelijk circa 23.000 woningen te bouwen, inclusief alle bestaande planontwikkelingen zoals Triangel en Westergouwe.

Tegelijk liggen er goede kansen om het gebied aantrekkelijker te maken voor natuur en recreatie, onder andere door de aanleg van ecologische zones 'de Groenblauwe Slinger' en het toekomstige bosgebied 'het Bentwoud'. Dit leidt tegelijk ook tot meer recreatief verkeer in het gebied. Boskoop en Waddinxveen kennen nu al een belangrijk bereikbaarheidsprobleem. De ontwikkelingsvisie reikt hiervoor oplossingsmogelijkheden aan.

Discussiestuk

De ontwikkelingsvisie De Lijn, de Gouwe en de Oude Rijn is een discussiestuk waarmee de provincie Zuid-Holland samen met de betrokken lokale en regionale partijen de ruimtelijke mogelijkheden wil verkennen. Deze ontwikkelingsvisie vormt een van de bouwstenen voor de 'Transformatievisie Oude Rijnzone', en vormt een aanzet voor de visies van de gemeenten langs de Gouwe.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22