AVR


AVR halveert verbrandingscapaciteit gevaarlijk afval

Persbericht Holding AVR - Bedrijven

Afval- en milieuconcern AVR heeft het voornemen per 1 juli 2004 één van de twee draaitrommelovens op haar locatie bij Rozenburg te sluiten. Dat is de strekking van het besluit dat de directie heeft genomen en waarmee de raad van commissarissen heeft ingestemd. Inmiddels is ook de adviesaanvraag waaronder het personeelsplan positief beoordeeld door de Centrale Ondernemingsraad (COR). Bovendien is nauw overleg gevoerd met de Staat der Nederlanden, waarmee AVR een overeenkomst heeft voor de exploitatie van de draaitrommelovens. Met het besluit wordt de Nederlandse capaciteit voor verbranding van gevaarlijk afval in draaitrommelovens - de technische verbrandingscapaciteit bedraagt circa 100.000 ton per jaar - gehalveerd.

De sluiting is grotendeels het gevolg van een sterk verminderd aanbod van gevaarlijk afval. Er is sprake van meer concurrentie en verlaging van tarieven voor de verwerking van gevaarlijk afval. Gevaarlijk afval vindt in Europa ook zijn weg naar bijvoorbeeld de cementindustrie in België of andere verwerkers in met name Duitsland. Het is voor AVR niet meer rendabel om de Nederlandse verbrandingscapaciteit in draaitrommelovens in de huidige vorm te handhaven. De beslissing een van de twee draaitrommelovens buiten gebruik te stellen raakt een vijftigtal arbeidsplaatsen. Er zullen geen gevolgen zijn voor de overige verwerking- en recyclingactiviteiten van het bedrijf.

De sluiting van de draaitrommeloven is een van de eerste maatregelen om de in gevaarlijk afval gespecialiseerde businessunit AVR - Industrial Waste weer gezond te maken. De verliesgevende activiteiten van deze businessunit leggen al jarenlang een grote druk op de financiële prestaties van het moederbedrijf AVR.