Federatie van Ouderverenigingen

Eigen bijdragen AWBZ

21 januari 2004

Eigen bijdragen AWBZ

Zorggebruikers worden de komende tijd geconfronteerd met eigen bijdragen op de zorg die betaald wordt via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (op termijn alle functies).
Per 1 januari 2004 wordt de eigen bijdrage regeling ingevoerd voor zorg zonder verblijf. De bijdragen bij persoonsgebonden budget worden gelijkgetrokken met die in natura.
De eigen bijdrage per uur is vastgesteld op 11,80 i.p.v. 4,80 per uur. Wat gebruikers daadwerkelijk betalen, wordt over periodes van 4 weken vastgesteld. Het is afhankelijk van het inkomen en aan een minimum en aan een maximum gebonden. Mensen met een inkomen onder 13.500 zullen niet meer gaan betalen dan 16 per 4 weken.
Ook mensen binnen een instelling krijgen te maken met een hogere eigen bijdrage: van 2% plus een verhoging met de som van het indexpercentage (2,7%). Ook hier geldt een minimum en een maximum: 130,60 en 685,40 per 4 weken.

Het Kabinet heeft na druk uit de samenleving en uit de Kamer enkele verzachtende maatregelen voorgesteld: een verbeterde aftrekmogelijkheid voor de belasting, waaronder ook de eigen bijdragen vallen, en de nieuwe Tegemoetkomingsregeling.
Uitgebreidere informatie vindt u op de website www.fvo.nl