Federatie van Ouderverenigingen

Signalementen

21 januari 2004

Signalementen

Info Wet Gelijke behandeling

De WGBH/CZ is per 1 december 2003 in werking getreden. De FvO is bezig met voorlichtingsmateriaal, ook voor ouders en mensen met een handicap zelf. Al verkrijgbaar zijn de Feiten en Regels:
- Wet Gelijke Behandeling op grond van handicap of chronische ziekte
- Gelijke behandeling en non-discriminatie
De tekst kunt u ook op www.fvo.nl in de bibliotheek raadplegen. Bestelnummer: 17046 en 17002. Kosten: leden 0,60 en niet-leden 0,90 (excl. portokosten).

Belastinggids 2003 in verband met ziekte en handicap

De brochure Belastingaangifte 2003 legt uit hoe u belastingaftrek vraagt en hoe de Tegemoetkomingsregeling werkt. Er staat veel informatie in over de verschillende aftrekpostenHet is een uitgave van de FvO en de CG-Raad.
De brochure is vanaf 9 februari te bestellen. Bestelnummer: 18001.03. Kosten: leden 1,70 en niet-leden 2,50 (excl. portokosten). Bestellen via www.fvo.nl, secretariaat FvO of oudervereniging.

Specifieke informatie

De nieuwsbrieven van de verschillende syndroomnetwerken blijven verschijnen. In december verscheen een nieuwsbrief Williams syndroom, in januari een nieuwsbrief van Zeldzaam. Ook verscheen een herdruk van de brochure over Fragiele X syndroom.
Meer informatie en bestellingen via de website www.fvo.nl of via het secretariaat FvO of oudervereniging.

Nieuwsbrief Ruggespraak

Het Rugzakproject van FvO en CG-Raad is voorbij. In de één na laatste nieuwsbrief een overzicht van de activiteiten en hoe een en ander overgedragen wordt aan de gehandicaptenorganisaties. De website en de Rugzakinformatielijn worden nog voortgezet tot 1 juli van dit jaar.

Platform EMG

Sinds 1998 bestaat er een Landelijk Platform Ernstig Meervoudig Gehandicapten. Het Platform wil vooral de kwaliteit van leven van deze mensen verbeteren en uitwisseling op gang brengen. Omdat mensen met ernstige handicaps meestal hulp nodig heeft om behoeften en wensen kenbaar te maken richt het platform zich vooral op ouders. Het Platform organiseert regelmatig werkgroepen (bijvoorbeeld over behandelmogelijkheden) en werkbezoeken waaraan ouders kunnen deelnemen. Er is elk jaar een landelijke bijeenkomst. Meer informatie bij de BOSK, Landelijk Platform Ernstig Meervoudig Gehandicapten, Chantal Wirtz-Terstegen, T 030 2459090, www.bosk.nl

Wonen en zorg

Het Innnovatieprogramma Wonen en Zorg van het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn brengt veel informatie bij elkaar. Er is een nieuwsbrief (via T 030 2306458 aan te vragen) en op de website www.izw.nl kunt u veel informatie vinden.

Marktplaats in de maak

Het programma Versterking Cliëntenpositie (VCP) gaat op internet een marktplaats maken voor vraag en aanbod. Een overzicht van organisaties die tot uw beschikking staan bij het realiseren van uw doelen. Een plek waar u ook uw eigen producten en diensten kunt aanbieden aan andere belangenorganisaties.
Daarbij hebben wij hulp nodig! Bezoek onze website en beantwoord de vragen over de producten en diensten van bij u bekende ondersteunende organisaties én van uw eigen organisatie. De verzamelde informatie levert een belangrijke bron van gegevens op.
Vul vanaf 1 februari de vragenlijst in: op www.programmavcp.nl

Adresgids gehandicaptenzorg 2003-2004

De Adresgids gehandicaptenzorg 2003-2004 biedt een overzicht van de verschillende instanties op het gebied van de gehandicaptenzorg in Nederland.
De gids bevat 424 paginas, ISBN 9031341584, prijs 59,95..

Aan de slag met begeleid werken

Bij het NIZW is de publicatie Aan de slag met begeleid werken verschenen. In deze publicatie vinden beroepskrachten, beleidsmedewerkers en managers informatie over begeleid werken voor mensen met een beperking, met name van de voordelen van begeleid werken in het kader van de Wet sociale werkvoorziening (Wsw). Aan de slag met begeleid werken is geschreven door Tanja Otte en kost 11,75. ISBN 9059572319. Verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, T 030 2306607 of via bestel@nizw.nl

Knoop in je Zakdoek

Zondag 8 februari start om 17.00 uur een nieuwe reeks programmas van Knoop in je Zakdoek op Nederland 1. De populaire programmareeks die zich speciaal richt op volwassenen met een verstandelijke handicap, blijft voortdurend sleutelen aan de formule van de programmas.