Provincie Utrecht

Persbericht

Provincie evalueert taken in droge en hete zomer 2003

21-1-2004
De droge en hete zomer van 2003 is voor de provincie aanleiding geweest de uitvoering van haar taken op het gebied van water en milieu in deze periode te evalueren. Conclusies: de toezichthoudende rol van de provincie op de waterschappen moet versterkt worden en implementatie van het landelijk draaiboek voor smogsituaties is nodig.

De evaluatie gaat niet specifiek in op de dijkafschuiving bij Wilnis, aangezien daar een apart evaluatietraject voor loopt.

Zwemwater
Ondanks de zeer drukke zomer zijn geen problemen opgetreden op het gebied van zwemwater. De provincie heeft de taak om het open zwemwater te controleren en waarschuwingen of zwemverboden uit te geven waar dat nodig is.
In piektijden is behoefte aan extra ondersteuning bij de zwemwatertelefoon, die mensen kunnen raadplegen voor de laatste berichten rond de kwaliteit van zwemwater.

Rol provincie ten opzichte van waterschappen
De directe betrokkenheid van de provincie bij de uitvoering van het waterbeheer is beperkt. Uitvoerende taken liggen primair bij de waterschappen. Wel wordt geconstateerd dat de provincie, bijvoorbeeld bij de uitvoering van de waterakkoorden, nauwer betrokken moet zijn. In een waterakkoord staat bijvoorbeeld hoe de waterschappen omgaan met droogtesituaties en welke afspraken er gelden over de verdeling van het oppervlaktewater (eventuele verplaatsing van natte naar droge gebieden). De invulling van de toezichthoudende rol van de provincies op de waterschappen vormt ook onderwerp van een landelijke discussie die na de dijkafschuiving bij Wilnis is ontstaan. Op basis van die landelijke discussie zal de provincie haar rol concretiseren.

Smog
Op het gebied van smog heeft de provincie de taak om de informatie die het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verstrekt, adequaat te verwerken en zo nodig extra waarschuwingen te geven. Gedurende enkele uren heeft zich in de zomer van 2003 in de provincie Utrecht een situatie van ernstige smog voorgedaan. In de evaluatie wordt geconstateerd dat de provincie haar draaiboek voor smogsituaties moet actualiseren om adequaat met dergelijke situaties om te gaan. Het landelijke draaiboek voor smogsituaties is daarvoor de basis. Het smogdraaiboek van de provincie is naar verwachting in het eerste kwartaal van 2004 gereed.

Milieuklachten
Er zijn via de provinciale milieuklachtenlijn meer meldingen binnengekomen binnen de categorieën 'afval/stankhinder' en 'overig' dan in 2002 en 2001. In de zomer van 2003 waren dit 26 klachten en in 2002 en 2001 waren dat er per zomer minder dan 10. Zeer waarschijnlijk heeft de hitte hierbij een rol gespeeld; ofwel omdat afval sneller ging stinken door de hoge temperaturen ofwel omdat mensen meer tijd buiten doorbrachten en ramen en deuren open stonden waardoor men meer hinder heeft ervaren. Waar duidelijk was dat de herkomst een bedrijf onder provinciaal gezag was, zijn de klachten doorgegeven aan de handhavingssectoren; in andere gevallen zijn klagers in contact gebracht met milieudiensten, politie etc.

Meer informatie: Annemieke van Leeuwen, telefoon 030 258 3151 of Annemieke.van.Leeuwen@provincie-utrecht.nl