Provincie Utrecht

Persbericht

5 miljoen euro beschikbaar voor verbeteren leefbaarheid en veiligheid langs provinciale wegen in kleine kernen

Provincie Utrecht subsidieert aanleg rond- en randwegen

21-1-2004
Het college van Gedeputeerde Staten stelt Provinciale Staten voor om 5 miljoen euro beschikbaar te stellen voor het subsidiëren van rond- en randwegen. Het doel van de subsidieregeling is het verbeteren van de leefkwaliteit en de veiligheid op en langs provinciale wegen in kleine kernen. De subsidieregeling wordt opgenomen in een aparte paragraaf van de Algemene subsidieverordening Provincie Utrecht. Gemeenten kunnen tot 1 januari 2007 aanvragen indienen bij Gedeputeerde Staten.

Subsidieregeling
Gedeputeerde Staten kunnen een subsidie verlenen voor de aanleg van een rond- of randweg indien deze weg aansluit op een provinciale weg, een traverse lopend door het centrum van de bebouwde kom vervangt, én de leefbaarheid en veiligheid in de betreffende gemeente verbetert. Het verleende subsidiebedrag bedraagt ten hoogste 25% van de kosten van de gemeente die direct voor aanleg benodigd zijn en ten hoogste 2,5 miljoen euro.

Moties Provinciale Staten
Provinciale Staten hebben in het verleden via een aantal moties aandacht gevraagd voor de leefbaarheids- en veiligheidsproblemen in kleine woonkernen van de provincie als gevolg van (doorgaand) autoverkeer op provinciale wegen. Vorig jaar hebben Gedeputeerde Staten een bedrag van 5 miljoen euro gereserveerd voor bijdragen aan rond- en randwegen in het Coalitieakkoord. Met de subsidieverordening worden nu de regels voor uitvoering aangegeven. De subsidieverordening wordt van kracht zodra Provinciale Staten het hebben vastgesteld; na verwachting gebeurt dat dit voorjaar.

Meer informatie: Carolien Slotboom, telefoon 030 258 3713 of Carolien.Slotboom@provincie-utrecht.nl