Provincie Friesland

Nummer: 012
Datum: 20 januari 2004

aquaducten Jeltesloot, GalamAdammen en Woudsend
flinke stap verder op weg naar realisatie

De bestekken voor de aquaducten Jeltesloot, Galamadammen en Woudsend zijn nagenoeg klaar, het uitvoeringskrediet is berekend op E 59.200.000 en de (SRN- en Kompasbijdragen zijn inmiddels toegezegd. Het college van GS stelt Provinciale Staten daarom voor om het uitvoeringskrediet ter beschikking te stellen. Het college besloot ook tot een aanvullend voorbereidingskrediet van E 250.000 voor grondaankoop ten behoeve van de nieuwe rondweg Woudsend, waarvan een aquaduct onderdeel is. Op 19 maart 2003 hebben Provinciale Staten hiervoor al een bedrag van een miljoen euro beschikbaar gesteld. Gaan PS op 17 maart 2004 met het GS-voorstel akkoord, dan is de financiering en het doorgaan van de bouw van deze drie aquaducten nog afhankelijk van de instemming over co-financiering van de gemeenteraden van Nijefurd en Wymbritseradiel; die beslissingen worden in de eerste maanden van 2004 genomen.

De financiering van het uitvoeringskrediet is dan als volgt: Totale kosten: E 59.200.000
Bijdragen Kompas: E 19.200.000
SRN: E 2.025.000
Gemeenten/provincie E 37.975.000

Het project Aquaducten Fries Merenproject loopt met dit voorstel volgens planning. De Europese en openbare aanbestedingen zijn, afhankelijk van de voortgang van planologische procedures, voorzien op het vroegst in 2004. Zijn er bij een aquaduct-locatie tegenvallers in de planologische procedures en/of de grondaankopen, dan kan het zijn dat aanbesteding uiterlijk begin 2006 plaatsvindt. De bouw van een aquaduct kan in 2,5 jaar gerealiseerd zijn.

De aquaducten zijn speerpunten in het Fries Merenproject. Door de aanleg van de drie kunstwerken wordt een belangrijke bijdrage geleverd in het watersport-vriendelijker maken van dit unieke recreatiegebied. Ook worden lange wachttijden voor het vaar- en wegverkeer bij de huidige bruggen opgelost. Zo ontstaat een groot vrijwel ononderbroken vaargebied voor de watersporter met watersportkern Sneek als 'spin in het web'. Dat betekent een flinke versterking van de economische en recreatieve positie van Fryslân en het Friese Meren gebied.

---- --