Gemeente Moerdijk


COLLEGE WIL MEEWERKEN AAN MINICAMPING EN THEETUIN IN OUDEMOLEN

De eigenaar van het perceel Stadsedijk 20 wil een minicamping beginnen met 10 tot 15 kampeerplaatsen. De bijbehorende theetuin kan zowel door de kampeerders als door voorbijgangers worden bezocht. Om mee te kunnen werken aan dit plan, moet een voorschrift gewijzigd worden.

Om een camping te kunnen beginnen, is een vergunning nodig in het kader van de Wet Openlucht Recreatie. Voor een minicamping is deze vergunning niet nodig. De ondernemer vraagt dan ontheffing aan. In de voorschriften van deze ontheffing in de gemeente Moerdijk staat dat kleinschalig kamperen altijd gekoppeld moet zijn aan een agrarische bedirjfsvoering. In de Wet Openlucht Recreatie wordt deze koppeling niet gemaakt. Ook particulieren kunnen een ontheffing aanvragen. Om deze ongelijkheid recht te trekken, wordt ook in Moerdijk de koppeling met een agrarisch bedrijf losgelaten. Deze ontkoppeling wordt meegenomen in het nieuwe bestemmingsplan buitengebied.

Door het loslaten van deze koppeling, wordt de minicamping in Oudemolen mogelijk. Op het perceel Stadsedijk 20 is een adviesbureau gevestigd. Het terrein er achter leent zich uitstekend voor een kleinschalige minicamping met theetuin. De kavel grond is omzoomd met een flinke groenstrook zodat horizonvervuiling wordt voorkomen. De beoogde kampeerplaatsen worden 80 vierkante meter en krijgen elk een eigen watervoorziening. De sanitaire voorzieningen worden centraal aangelegd. De Stadsedijk is een "toevoerroute" naar de vestingstad Willemstad. Met name fietsers richting Willemstad behoren tot de doelgroep van de minicamping en de theetuin.

Het loslaten van de koppeling met een agrarisch bedrijf betekent niet dat iedereen zo maar een minicamping kan beginnen. Er is een groot aantal bepalingen en voorschriften waar een aspirant-campingeigenaar aan moet voldoen. Naast het bestemmingsplan zijn er vooral op het gebied van hygiëne en gezondheid, op gebouwde voorzieningen en op (brand)veiligheid talloze regels van toepassing