Gemeente Capelle a/d IJssel

55-Plussers aangemoedigd om meer te bewegen

Een 55 plusser in de lotushouding

(foto: NOC*NSF)

Vorige week hebben ongeveer 1.200 bewoners van Oostgaarde-Zuid in de leeftijd van 55-65 jaar een uitnodiging ontvangen om deel te nemen aan een fitheidstest. Binnenkort zullen de mensen die niet op deze uitnodiging reageren persoonlijk worden benaderd. De fitheidstest maakt deel uit van het sportstimuleringsproject Galm, dat wordt aangeboden door het Sportservicepunt Capelle aan den IJssel.

Galm staat voor Groninger Actief Leven Model. Het project is een initiatief van de Werkgroep Bewegingswetenschappen van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Landelijke Stichting Meer Bewegen voor Ouderen (MBvO, nu: NISB). Het doel van Galm is mensen tussen 55 en 65 jaar stimuleren om weer aan sport te doen. Hiervoor organiseert het Sportservicepunt vanaf half maart wekelijks leuke en sportieve activiteiten. Financieel wordt het project mogelijk gemaakt door de gemeente Capelle aan den IJssel.

Ook andere wijken
In Capelle aan den IJssel wordt dit jaar voor het eerst gestart met dit sportstimuleringsproject. Onder begeleiding van een sportarts kunnen de deelnemers hun fitheid laten meten, deelnemen aan een bewegingsintroductieprogramma en advies op maat krijgen over spor-tieve activitei-ten. Nadat de inwoners uit Oostgaarde-Zuid met Galm hebben kennisgemaakt, zal dit project ook in de andere wijken geïntroduceerd worden.

De eerste fitheidstest is op zaterdag 28 februari in Sporthal Oostgaarde aan de Dakotaweg 261. Gemeten worden onder meer uithoudingsvermogen, lenigheid, handvaardigheid, reactiesnelheid en bloeddruk. Na afloop van de test, die voor de deelnemers 1½ á 2 uur duurt, kunnen de deelnemers zich opgeven voor deelname aan het bewegingsintroductieprogramma. Het bewegingsintroductieprogramma duurt 12 weken en wordt afgesloten met een persoonlijk bewegingsadvies. Na deze 12 weken kunnen de deelnemers een vervolgprogramma van 20 weken volgen. Ter continuering van de sportieve activiteiten die de deelnemers uitvoeren, worden de deelnemers na dit programma zoveel mogelijk ondergebracht bij bestaande lokale structuren als sportclubs en -verenigingen. Het is ook mogelijk dat de deelnemers als groep zelfstandig doorgaan met sporten. Na anderhalf jaar vindt er een tweede, afsluitende fitheidstest plaats.

Gezellig
Veel senioren die niet meer sportief actief zijn, geven aan graag weer in beweging te komen en dat het liefst te doen met een vriend, kennis of familielid. Samen sporten is tenslotte een stuk gezelliger. Mensen die worden benaderd om deel te nemen aan Galm, mogen daarom een partner meenemen. Gezien het persoonlijke belang van het project, vraagt de gemeente ook een kleine financiële bijdrage van de deelnemers.

Meer informatie
Volgens de gegevens van de gemeente Capelle aan den IJssel hebben alle inwoners tussen de 55 en 65 jaar van Oostgaarde-Zuid een uitnodiging en vragenlijst gekregen. Ook als u níet wilt meedoen, verzoeken wij u om de vragenlijst met vermelding van uw naam terug te sturen. Heeft u geen uitnodiging ontvangen en denkt u toch in aanmerking te komen voor dit project? Of heeft u andere vragen? Neem dan contact op met het Sportservicepunt van de gemeente, Josje Oostendorp, telefoon 010-2848481, e-mail
sportservicepunt@capelleaandenijssel.nl. Ook op de websites www.sportiefcapelle.nl en www.galm.nl staat meer informatie.